Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zimbabwe kan de verkiezingen die de regering volgend jaar zou moeten uitschrijven niet betalen. Dat zegt minister van Financiën Tendai Biti.

Volgend jaar staan er een groot referendum over een nieuwe grondwet en gewone verkiezingen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging op het programma. Het referendum kost de Zimbabwaanse regering 104 miljoen dollar en de verkiezingen maar liefst 115 miljoen dollar. Zoveel geld heeft de regering niet, zegt Biti. Hij en president Robert Mugabe stelden vorig jaar de tussentijdse verkiezingen voor drie nieuwe parlementsleden ook al uit. De kosten, 13 miljoen dollar per parlementslid, konden ze niet betalen.

Biti vindt dan ook dat het referendum en de verkiezingen ook uitgesteld moeten worden. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mugabe is de enige die hierover mag beslissen. Wat wel duidelijk is, is dat Zimbabwe geen donaties uit het buitenland zal aannemen om de verkiezingen door te laten gaan. De meerderheid van het parlement is bang dat dit de verkiezingsuitslag en de beslissingen van parlementsleden zou kunnen beïnvloeden. 

Bron: Guardian
Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief