Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Minister Maxime Verhagen van buitenlandse zaken sprak gisteren met leerlingen van De Meentgronden in Apeldoorn over kinderarbeid.

 

Heeft u nog ideeën van de kinderen opgestoken?

 

“Vorig jaar heb ik een stapel brieven van deze scholieren gekregen omdat ze vonden dat ik meer moest doen tegen kinderarbeid. Dat vond ik zo goed dat ik dit jaar besloot om in het kader van de internationale dag tegen kinderarbeid bij ze langs te gaan.

Naar schatting werken wereldwijd 218 miljoen kinderen in fabrieken, mijnen, bordelen, in de landbouw of als huishoudelijke hulp. Jaarlijks sterven 22.000 kinderen als gevolg van ongelukken tijdens het werk.

De Braziliaanse Mayra, winnares van de kindervredesprijs 2008, was ook mee. Zij vertelde over haar leven in de sloppenwijk van Rio de Janeiro. De kinderen vroegen mij of arme landen en ouders niet extra geld konden krijgen zodat ze kinderen naar school kunnen sturen en ook vonden zij dat producten die met kinderarbeid worden gemaakt verboden moeten worden.”

 

Kan dat zo’n verbod?

 

“Ik werk aan een regeling waarbij bedrijven die in aanmerking willen komen voor subsidie van de Nederlandse overheid moeten kunnen aantonen dat hun producten niet met kinderarbeid tot stand zijn gekomen. In Europa pleit ik voor een verbod op producten die door kindslaven zijn gemaakt.

ASCII
Foto’s: MinBuza

Als je een verbod op zeehondenbont van de grond kunt krijgen, moet er ook een verbod op producten met kinderarbeid kunnen komen.”
 

 

Gaan de recessie en de strijd tegen kinderarbeid wel samen?

 

“Ik vind dat het haalbaar is. Ik vind dat als bedrijven voor steun bij de Nederlandse overheid aankloppen dat je dan best van ze mag verlangen dat ze ook inzichtelijk maken hoe ze werken. Als landen op de lange duur geld willen verdienen dan hebben ze er belang bij dat ze voldoende geschoold personeel hebben. In India zie je nu al dat ze een tekort aan geschoolde werknemers hebben. Het loont dus om kinderen naar school te sturen.”

 

Koopt uzelf kinderarbeidvrij?

 

“Dat zou ik graag willen maar het punt is dat je dat niet kunt achterhalen. Daarom moet er een Europees keurmerk komen voor kinderarbeidvrije producten.”

 

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief