Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

1. ‘Politici ‘geschokt’ door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt’

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach is gefrustreerd, niet alleen omdat het aantal daklozen snel toeneemt, maar vooral omdat politici zogenaamd geschrokken reageren. ‘Dit is het logische gevolg van decennia falend woonbeleid.’

Het aantal sociale woningen is sinds de jaren 80 met 800.000 woningen gedaald. De sociale huursector krijgt daarnaast meer lasten, zoals de verhuurderheffing. En daarbovenop: waar het aantal corporatiewoningen afneemt, neemt de druk op die woningen alleen maar toe omdat particuliere verhuurders zich steeds meer richten op de, meer rendabele, vrije sector.

Dit alles herinnert Hochstenbach aan de periode waarin zijn vader plotseling zijn sieradenwinkel en zijn huis verloor. De impact op het leven van zijn vader was enorm. Hij had niet alleen geen huis meer, maar ook geen veilige plek om aan een zeker bestaan te kunnen werken. ‘Ga maar eens rustig naar je werk of een nieuwe baan zoeken, als je geen vaste slaap- en woonplek hebt’, schrijft Hochstenbach.

25631799495_830b0bf67a_o

‘Politici ‘geschokt’ door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt’

Dat er meer daklozen zijn, is het logische gevolg van decennia aan falend beleid.

2. 'Quinsy, waarom horen we je niet meer in het racismedebat?'

Hoofdredacteur Seada Nourhussen ergert zich aan de platheid van het racismedebat. Per brief vraagt ze Quinsy Gario hoe hij naar het debat kijkt, en waarom we al tijden niets meer van hem horen. Heeft hij genoeg van de discussie?

Voorheen was racisme onbespreekbaar, nu kan iedereen erover meepraten – hoe onkundig of ongepast ook. Denk maar het gesprek bij talkshow Pauw, waar Johan Derksen en Jandino Asporaat racisme becommentariëren, zegt Nourhussen. ‘De eerste maakt zelf constant racistische opmerkingen, de laatste is groot geworden met stereotyperingen van zwarte mensen. Racisme is mainstream geworden, maar daarmee dus ook plat’, schrijft Nourhussen.

In zijn reactie schrijft Gario dat hij de platheid herkent, maar ook lichtpuntjes ziet. ‘Ik zie onafhankelijke media ontstaan die witheid niet centreren.’

Seada

‘Quinsy, waarom horen we je niet meer in het racismedebat?’

Hoofdredacteur Seada Nourhussen ergert zich aan de platheid van de discussie.

3. ‘De bijstand is geen luilekkerland’

Een uitkering ontvangen vrijblijvend? Dan weet je niet hoe het is om in armoede te leven, schrijft Robin Meulenberg. De ‘tegenprestatie’ die de VVD aan de bijstand wil verbinden, is een keiharde trap na op een leven vol voorwaarden, regels en schaamte. ‘Ik kreeg al jong mee hoe de wereld ons zag: als zakkenvullers, luilakken, profiteurs.’

De VVD wil dat bijstandsgerechtigden straks – naast verplicht solliciteren, iedere uitgave moeten verantwoorden en de dagelijkse vernederingen van leven in de bijstand in het algemeen – ook nog een andere verplichte tegenprestatie leveren om het recht op hun uitkering te behouden. ‘De vrijblijvendheid moet eraf’, zei staatssecretaris Tamara van Ark.

Meulenberg groeide zelf op in een eenoudergezin met vier kinderen, dat van de bijstand moest leven. De vrijblijvendheid die de VVD noemt, herkent ze helemaal niet.

IMG_1715

‘De bijstand is een leven vol schaamte en regels’

170.000 Nederlandse huishoudens maken geen gebruik van hun recht op bijstandsuitkering.

4. Welke zorgverzekering zorgt voor een gezonde planeet?

Welke zorgverzekeraar moet je kiezen als je geeft om mens, dier en natuur? De sector heeft beloofd maatschappelijk verantwoord te gaan beleggen, maar hoe staat het nu met die beloftes? ‘De verzekeraars kunnen, met hun miljarden euro’s aan belegd geld, verandering aanmoedigen.’

De zorgverzekeraar biedt jou toegang tot goede zorg en jij betaalt daar maandelijks voor. Maar denk je weleens na over wat er met jouw inleg gebeurt? Wordt het belegd in iets waar jij achter staat? Op Independer kun je sinds kort bij het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen, ook filteren op duurzaamheid. Van de gebruikers geeft 71 procent aan het belangrijk te vinden dat zijn zorgverzekeraar duurzaam belegt.

snow-covered-body-of-water-2356050

Welke zorgverzekering zorgt voor een gezonde planeet?

Welke zorgverzekeraar moet je kiezen als je geeft om mens- dier- en natuurvriendelijkheid?

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief