Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afgelopen weekend dansten duizenden flamboyant geklede homoseksuelen op versierde boten door de Amsterdamse grachten. Tegelijkertijd vond in Uganda de eerste Gay Pride plaats, onder heel andere omstandigheden.

Tegen alle verwachtingen in slaagde de Ugandese LGBT-gemeenschap afgelopen weekend in het succesvol organiseren van de eerste Gay Pride. Een prestatie in het Christelijke en conservatieve land dat al jaren de internationale krantenkoppen haalt vanwege de haat en repressie jegens homoseksuelen.

Zo introduceerde het Ugandese parlement in 2009 een wetsvoorstel dat homoseksuele activiteiten met de dood bestraft. Zelfs het niet aangeven van homoseksuelen vrienden of familie bij de politie zou onder deze wet strafbaar zijn. Begin vorig jaar werd homorechten activist David Kato in zijn huis vermoord, en verschenen foto’s en namen van 100 homoseksuelen in een Ugandese krant onder het artikel ‘Hang ze op!’.

Ondanks die harde realiteit was de eerste Ugandese Gay Pride van afgelopen weekend succesvol. Er waren slechts vijftig activisten, omdat de organisatoren ivm angst voor de politie had besloten vooraf weinig bekendheid aan het evenement te geven. De activisten, uitbundig gekleed en bewapent met spanborden, verzamelden in Entebbe, aan de oevers van het Victoriameer, voor een weekend vol muziek, optochten en films.

Ondanks het feit dat de politie de festiviteiten kortstondig onderbrak, en een aantal prominente activisten kortstondig en opnieuw een politiecel in werden gedwongen, kan hieruit afgeleid worden dat de homoseksuele gemeenschap langzaamaan op meer tolerantie kan rekenen in Uganda.

Dit kan mede veroorzaakt zijn door aanhoudende internationale druk voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Zelfs President Museveni, die eerder beweerde dat homoseksuelen simpelweg niet bestaan, hield onlangs een speech waarin hij erkende dat homoseksualiteit ook voorkomt in Uganda. De publieke opinie lijkt milder te worden.

De homoseksuele gemeenschap durft daardoor steeds verder te gaan in het openlijk protesteren voor gelijke rechten. Zo spanden een aantal Ugandese activisten een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse evangelical Scott Lively, die volgens hen door middel van zijn opruiende toespraken een anti-homo sentiment onder Ugandezen aanwakkert. Ook hield de LGBT gemeenschap onlangs een serie publieke protesten in Kampala.

Daarmee is niet gezegd dat het makkelijk is om homoseksueel te zijn in Uganda. Verre van dat. Een Gay Pride a la Amsterdam is totaal niet aan de orde. Vraag hier aan iemand op straat wat hij of zij vindt van homoseksuelen, en de meerderheid zal antwoorden dat homoseksualiteit niet bestaat, of dat homo’s moeten branden in hel.

Maar toch, de kleine stapjes die worden gemaakt, zoals de eerste Gay Pride afgelopen weekend, versterken de vechtlust en het doorzettingsvermogen van de Ugandese activisten die strijden voor meer tolerantie voor homoseksuelen. Uiteindelijk zijn het zij, veel meer nog dan ‘de internationale gemeenschap’, die voor meer vrijheid voor homoseksuelen in Uganda gaan zorgen.

 

— De foto hierboven;  een man tijdens de Uganda Gay Pride 2012. De foto is gemaakt door David Robinson en met toestemming overgenomen

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief