Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het wordt misschien wel twee tot vier graden warmer en dat heeft grote gevolgen voor de voedselvoorziening, armoede en biodiversiteit, blijkt uit een rapport van de Wereldbank.

In de afgelopen anderhalve eeuw steeg de temperatuur met 0,8 graden. Als er nu geen actie wordt ondernomen is er veertig procent kans dat het in 2100 twee tot vier graden warmer is. Het nieuwste klimaatrapport van de Wereldbank schetst wat er dan zou kunnen gebeuren:

  • De zeespiegel stijgt met zeventig centimeter. Rond de evenaar ligt de zeespiegel nog eens vijftien procent hoger, wat in combinatie met de vatbaarheid van deze regio voor tropische stormen grotere kans geeft op overstromingen en cyclonen.
  • Ecosystemen in zee worden bedreigd, doordat koraalriffen moeilijker kunnen overleven in warmer water.
  • De watervoorraad daalt in Afrikaanse en Aziatische gebieden met twintig procent.
  • De temperatuurstijging kan verbeteringen in opbrengst en kweekmethoden teniet doen, wat de voedselvoorziening in grote problemen brengt.

Als we de armoede de wereld uit willen helpen, zullen we ook de oorzaken ervan moeten aanpakken, aldus de voorzitter van de Wereldbank, Jim Yong Kim. De internationale gemeenschap moet zo snel mogelijk de subsidies op fossiele brandstoffen afschaffen en werk maken van groene steden, efficiënt grondstoffengebruik en hernieuwbare energie.

 

Lees meer bij Mondiaal Nieuws

Foto: dommylive

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief