Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bijna een derde van alle meisjes in ontwikkelingslanden trouwen voordat ze de volwassen leeftijd bereiken. Meer dan een tiende trouwt voor hun vijftiende. Vroege huwelijken komen vooral veel voor in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, maar trends variëren aanzienlijk zowel binnen als tussen landen.

  • Vroege huwelijken hebben veel invloed op de educatie van kinderen en op hun economische situatie; meisjes die op een jongere leeftijd bevallen hebben meer kans op ziektes en zelfs sterfte; armoede wordt van generatie op generatie overgebracht.
  • Armoede is één van de voornaamste oorzaken die leidt tot kinderbruiloften, maar het is ook belangrijk om discriminerende sociale normen, die meisjes vooral belangrijk vinden in hun rol als moeder, in het achterhoofd te houden. Hierdoor kunnen we vroege huwelijken beter begrijpen.
  • De manier waarop economische en sociale factoren die met elkaar samenhangen en leidt tot vroege huwelijken, is verschillend in gemeenschappen, regio’s en landen; er is daarom niet een enkele oplossing om een eind te maken aan dit probleem.
  • Oplossingen bestaan onder andere uit: het bewust maken van de samenleving, meer steun voor onderwijs voor meisjes, initiatieven om gezinnen en families economisch te versterken en de positie van meisjes en vrouwen in de wet verbeteren. Diepgaande kennis van de lokale cultuur en context kunnen worden gebruikt om negatieve of onvoorziene consequenties te voorkomen.

Bron: ODI.org

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief