Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

Er zijn best dagen dat ik denk dat het niet veel gekker kan worden, maar telkens ben ik toch weer verbaasd.

Verbaasd en vol ongeloof zag ik vorig jaar bij de Sinterklaas-intocht hoe de politie, en niet de demonstranten, provoceerde en bijna direct tot actie over ging. Helemaal absurd werd het toen het Openbaar Ministerie ook nog eens over ging tot vervolging van vele demonstranten.

Joanna van den Hoek
De fase van ‘we doen iets dat niet mag en bieden dan onze excuses aan’ is ook weer voorbij. Op die manier greep de politie wel in bij de kroning van de koning. Eerst arresteerden ze Joanna van den Hoek, om vervolgens excuses aan te bieden dat het een foutje was. Maar toen was de kroning uiteraard al voorbij. Weg uniek demonstratiemoment voor Joanna. Eenmalig is dat best geloofwaardig, zo’n foutje, maar het was Joanna ook al eens overkomen tijdens de verjaardag van Beatrix.

De zaak zal eerst meer op de spits gedreven moeten worden. Als dat moet, dan moet het maar. Working on it

Inmiddels heeft de Volkskrant deze manier van arresteren, met vervolgens excuses aanbieden, getest. En ja hoor, de Volkskrant-journalist werd direct ingerekend, en kreeg vervolgens excuses. Over dat het een journalist betrof, maakte de politie zich ook niet echt zorgen. De totale arrogantie van de macht. Niet verwonderlijk trok de overheid zich niets van het artikel in de Volkskrant aan en negeerde het volledig. Daarvoor zal de zaak eerst meer op de spits gedreven moeten worden. Als dat moet, dan moet het maar. Working on it.

OM overspeelde haar hand
Nu zijn we een fase verder. Niks excuses aanbieden, gewoon vervolgen, ook als je weet dat het niks oplevert. Gewoon kijken tot hoe ver je kan gaan, lijkt de strategie van het Openbaar Ministerie nu wel. Bij de vervolging van Abulkasim Al-Jaberi overspeelde het OM haar hand. Toen zelfs de New York Times haar wenkbrauwen optrok omdat Abulkasim voor het roepen van ‘fuck de koning’ werd vervolgd, trok het OM de dagvaarding in. Eerst half overigens, om daarmee gezichtsverlies te voorkomen.

En toen kreeg het OM een kadootje. We lieten ons door de het wederom harde politieoptreden en de frustratie over het zoveelste slachtoffer van racistisch politiegeweld – de tragische dood van Mitch Henriquez – verleiden tot iets te veel mee doen aan de rellen (waar ik zelf trouwens niet bij was). Ik begrijp overigens helemaal dat collega-activisten zo ver zijn gegaan. Volledige solidariteit met hen!

Geen enkele handreiking
Zoals gezegd, de politie ging los, en dat geeft reactie. Maar handig is het niet, want vervolgens zag het OM haar handen vrij om diverse activisten aan te pakken. Het OM heeft er zelfs extra capaciteit voor vrijgemaakt. Zoveel zelf, dat de vervolging van criminelen er even voor is opgeschort.'t Is maar waar de prioriteit ligt. Geen enkele handreiking naar de grieven van de demonstranten. Waarom zou je ook. De media is op je hand en bericht met name over de rellen, en niet over de redenen voor de rellen, in beginsel Mitch’ dood, en vervolgens wederom het harde politieoptreden bij de demonstraties als gevolg van de dood van Mitch.

Dit is niet een fout gekopieerde stuk tekst uit een proces-verbaal uit de jaren ‘80 in Zuid Afrika, dit is een stuk tekst uit een proces-verbaal anno 2015 in het Koninkrijk der Nederlanden

En dan denk je dat het wel even gaat duren voordat je in de volgende verbazing valt. Maar nee, die kwam snel. Zondagavond poste collega-activist Jerry Afriyie (ook bekend als Kno'Ledge Cesare) op z’n Facebookpagina een stuk van het proces-verbaal. Dinsdag pakte het NRC het verhaal op.

'Onrustig gevoel van veiligheid'
Uit het proces-verbaal blijkt dat de aanwezigheid van mensen met een “links georiënteerd” en “negroïde uiterlijk” de politie bij de landelijke Sinterklaasintocht vorig jaar in Gouda, “een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen” gaf. En mede op basis daarvan wordt Jerry Afriyie komende woensdag vervolgd. Nee beste mensen, dit is niet een fout gekopieerde stuk tekst uit een proces-verbaal uit de jaren ‘80 in Zuid Afrika, dit is een stuk tekst uit een proces-verbaal anno 2015 in het Koninkrijk der Nederlanden.

En daar laat ik het bij. Ik mag toch hopen dat ik er niet meer woorden aan hoef vuil te maken hoe ongelofelijk belachelijk dit is. Zeker als je je bedenkt dat Van Aartsen na de dood van Mitch Henriquez van de daken schreeuwde dat er geen racisme is bij de Nederlandse politie. Mag toch hopen ook dat jullie massaal naar de zitting van Jerry Afriyie komen woensdag en dat we collectief en definitief een streep zetten voor de overheid: tot hier en niet verder.

Frank-van-der-Linde

Over de auteur

Publicist/activist sinds 2011. Voor OneWorld schreef hij van februari 2013 tot februari 2016 over extreemrechts, racisme, politiegeweld, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief