Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

PM staat voor ‘particulate matter’, dat is de term voor deeltjes in de lucht. De PM2,5 is de fijnere versie van fijn stof PM10: deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Deze kleine deeltjes zijn erg schadelijk voor de gezondheid doordat ze gemakkelijk diep in de longen kunnen komen.

Een PM2,5-concentratie van 10 µg/m3 betekent dat er 10 microgram van PM2.5 vervuiling is per kubieke meter lucht.

De top 5 van landen met de meeste luchtvervuiling:

 1. Pakistan              PM2,5-concentratie van 101 µg/m3
  Pakistan heeft de meest vervuilde lucht ter wereld. Zoveel vervuiling kan fataal zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Het heeft in Pakistan al voor 80 duizend ziekenhuispatiënten gezorgd. Dit probleem zal niet snel opgelost kunnen worden, aangezien de overheid meer in veiligheid investeert dan in gezondheid.
   
 2. Qatar                    PM2,5-concentratie van 92 µg/m3
  Doordat er veel verbouwd wordt op een relatief kleine oppervlakte heeft Qatar de op één na slechtste luchtkwaliteit. Ook de opkomst van een van de grootste internationale vliegvelden ter wereld zorgt voor zo’n hoge PM2,5-concentratie. Qatar probeert hier al aan te werken met het Sahara Forest Project. Een Project dat moet zorgen voor meer groen in de woestijn.

 3. Afghanistan       PM2,5-concentratie van 84 µg/m3
  Deels door de recente oorlog, komt Afghanistan op nummer 3 van landen met de meest vervuilde lucht. Er wordt al meer aandacht gevraagd voor dit probleem, maar daar blijft het ook bij. Fondsen die er echt iets tegen doen zijn er niet.

 4. Bangladesh       PM2,5-concentratie van 79 µg/m3
  Na Afghanistan komt Bangladesh. Vooral in steden, waar enorme fabrieken actief zijn, zorgt de vervuiling voor veel ziekenhuisbezoeken van Bangladezen. De Green Roof Movement, opgericht door locals, doet al erg z’n best om in Bangladesh de kwaliteit van de lucht te verbeteren.

 5. Iran                       PM2,5-concentratie van 76 µg/m3
  Op de vijfde plaats staat Iran. Dit komt grotendeels doordat producten in Iran van lage kwaliteit zijn. Denk aan benzine en bouwmateriaal. De grote hoeveelheid jongeren in Iran heeft ook voor meer luchtvervuiling gezorgd, maar ook voor meer opkomst van milieubewegingen.

Lees hier het hele artikel.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief