Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Wie zijn de demonstranten?

Het is een losse coalitie van linkse politici, voorstanders van democratisering en plattelandsbewoners die oud-premier Thaksin Shinawatra steunen die in september 2006 tijdens een militaire coup werd afgezet.

Thailand protesten red shirts staand
Foto's protesten Bangkok:
(cc) Ratchaprasong

Waarom protesteren zij?

 

De demonstranten eisen nieuwe verkiezingen omdat de huidige regering onder leiding van premier Abhisit Vejjajiva volgens hen niet eerlijk is gekozen en een marionet is van het Thaise leger. Vooral de plattelandsbewoners pleiten voor de terugkeer van oud-premier Thaksin omdat hij tijdens de vijf jaar dat hij aan de macht was, voor hen gunstige maatregelen nam op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De overige demonstranten willen vooral dat de militairen en de rijke elite een minder stevige vinger in de pap krijgen.

 

Waarom dragen de demonstranten rode shirts?

Om zich te onderscheiden van de gele shirts.

En wie zijn dan de gele shirts?

Dat zijn de tegenstanders van oud-premier Thaksin, een groep zakenlui en vertegenwoordigers van de stedelijke middenklasse die de radicale aanpak van de populistische premier wel erg voortvarend vonden. Ook claimden zij dat Thaksin corrupt was en een wel erg hardhandige strijd tegen drugs voerde. De gele shirts demonstreerden voorafgaand aan de militaire coup van 2006 en kwamen in april 2010 weer in actie na een maand van protesten van de rode shirts. Deze groep draagt geel omdat zij zeggen dat ze koningsgezind zijn. Geel is de kleur van de Thaise monarchie.

AppleMark
Oud-premier Thaksin verblijft
in ballingschap. Foto (cc)

 

Thailand was toch altijd zo'n rustig vakantieparadijs?

 

Dat lijkt maar zo. Hoewel het huidige bloedvergieten naar Thaise maatstaven extreem is, is het geen stabiele democratie. De inmiddels 83-jaar oude koning Bhumibol heeft tijdens de 63 jaar dat hij op de troon zit, meer dan 15 staatsgrepen, 16 grondwetswijzigingen en 27 premierswisselingen meegemaakt.

Is het veilig om naar Thailand te gaan?

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken raadt vakantiegangers af om naar Bangkok te gaan. Reizigers naar andere bestemmingen in Thailand kunnen wel gewoon gebruikmaken van het vliegveld in Bangkok.

Heeft de onrust gevolgen voor de Thaise economie?

Hoewel de Thaise stranden nog steeds toeristen trekken, laten reizigers de hoofdstad links liggen. Door de protesten hebben veel winkeliers hun winkels gesloten. De overige sectoren van de Thaise economie zijn nog niet getroffen maar bedrijven vrezen wel dat buitenlandse klanten door de protesten huiverig worden om zaken te doen met Thailand.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief