Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Voorheen was het bergachtige gebied vooral een doorgang voor vluchtelingen uit Irak of Iran, waar bewoners rond kwamen van landbouw en veeteelt. De nieuwe ski-industrie brengt niet alleen mogelijkheden voor ondernemers maar ook plezier voor Syrische kinderen met zich mee.

Irak's eerste skischool
De Spaanse ski-instructeur Igor Urizar (38) zorgde ervoor dat Irak haar eerste skischool kreeg, en was ook de initiatiefnemer van het ski-uitstapje. Hij heeft eerder in de Pyreneeën skireisjes voor kinderen georganiseerd, en wilde de Syrische kinderen graag even de oorlog doen vergeten. Hassan Khishman (11) ontvluchtte Syrië bijna een jaar geleden en stond voor het eerst op ski’s. “Het voelde weer even zoals vroeger met vrienden in Syrië”, vertelde hij aan IPS. “We zijn uit Syrië gevlucht vanwege de oorlog. Er waren veel mensen die stierven, en het eten werd heel duur.”

Een van de koudste winters ooit
In het noorden van Irak wonen nu zo’n 200.000 Syrische vluchtelingen, volgens cijfers van de Verenigde Naties. De ijzige kou maakt het leven in de vluchtelingenkampen niet makkelijker en het ziet er naar uit dat het gebied een van de koudste winters ooit mee gaat  maken. Het skiën was dus een welkome afleiding voor Syrische kinderen.

Meer skireisjes
Helin Kaseer (14) verliet Syrië acht maanden geleden en hoopt dat er meer skireisjes zullen komen zodat de kinderen die nu de kans niet kregen ook een keertje kunnen skiën. Door een beperkt aantal ski’s en strenge regels wat betreft het verlaten van de vluchtelingenkampen konden er maar een paar kinderen mee. Urizar hoopt nog vaker een uitstapje te organiseren.

Foto: Nuzha Ezzat/IPS

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief