Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Dit werk maakt strijdbaar’

Martin Vegter (30) werkt sinds januari als jurist op de helpdesk kinderrechten en migratie van Defence for Children.

Welke zaken kom je tegen?
“De kinderen die bij ons komen, zijn kinderen van asielzoekers of andere migranten van over de hele wereld. Het gaat om de bescherming van hun rechten. We vechten ervoor dat kinderen die in Nederland geworteld zijn, mogen blijven. We komen ook op voor kinderen die herenigd willen worden met hun ouders.”

Hoe pakken jullie het aan?
“Meestal worden we gebeld door advocaten of andere betrokkenen die een kijk op de zaak willen vanuit het oogpunt van kinderrechten. Wij maken een rapport, dat ook als advies aan rechters kan gelden. We bellen veel, lobbyen bij politici voor beter beleid, en soms voeren we actie.”

Is kinderrecht anders dan grote mensenrecht?
“Je moet verder kijken dan je neus lang is. Kinderrechten zijn ook mensenrechten, maar dan net een onsje meer, omdat kinderen extra bescherming nodig hebben. Elke zaak die je krijgt voorgelegd, is uniek. Defence for Children is een ngo en kiest duidelijk partij. Je werkt er niet alleen als jurist, maar bent ook lobbyist en soms actievoerder. Dat is anders dan bij een advocatenkantoor.”

Dus je springt in de bres voor de kinderen?
“Het zijn schrijnende gevallen die we behandelen, maar dat maakt mij juist strijdbaar. Het kost me geen enkele moeite om daarvoor de barricade op te gaan. Ik ben hier nu voor een jaar, maar het mag van mij best langer duren!”

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief