Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Stel je voor: je mag worden uitgehuwelijkt op je tiende. Maar je mag niet zelfstandig naar een rechtbank om te scheiden of je recht te halen voor je 18 bent. In deze paradoxale wereld leven veel Sudanese meisjes. De organisatie SORD (Sudanese Organisation for Research and Development) wil de wetten veranderen.

De Sudanese Personal Status Law of Muslims uit 1991 verleent geen gelijke rechten aan vrouwen. Er is geen leeftijdslimiet voor het huwelijk, en meisjes ‘mogen trouwen als ze oud genoeg zijn om te begrijpen wat het huwelijk inhoudt.’ Dat is een rekbaar begrip, dus als je als Sudanees meisje pech hebt, word je al jong uitgehuwelijkt. Kindhuwelijken zijn niet alleen een gevolg van religieuze wetten, maar ook van sociale en culturele tradities. In 2012 was in Sudan 12% van de meisjes tot 15 jaar getrouwd, en 34% van de meisjes tot 18 jaar (bron: Girls, not brides).

SORD heeft drie maanden geleden een rechtsbijstandscentrum voor vrouwen opgericht, speciaal gericht op discriminatie vanwege de personal status laws. Zij behandelen nu al 46 zaken.

Lees meer: allafrica.com

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief