Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Street Child World Cup 2014 was een tiendaags toernooi in Rio de Janeiro. Ruim 230 kinderen die op straat leven, uit vijftien verschillende landen, deden mee. Het doel van het toernooi is om de rechten van het kind onder de aandacht te brengen. We are somebody, luidt de slogan.

Ajax-voetballer Ricardo van Rhijn en bekende straatvoetballer Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija openden de tentoonstelling. 

Straatvoetballer Rocky Hehakaija coachte het Braziliaanse meidenteam dat het toernooi won. “Op de laatste dag van het toernooi vroeg ik Lekka, een meisje uit mijn team, wat ze het meest zou missen. Ik verwachtte dat ze het zwembad of haar vriendjes zou noemen, maar ze zei: het eten. De drie maaltijden per dag. Dan weet je weer waar je het voor doet.”

“De Arena is de meest perfecte locatie om deze tentoonstelling in Nederland te openen”, zegt Piet Vroeg, directeur Kind en Onderwijs van Cordaid. “We steunen de Street Child World Cup om meerdere redenen. De kinderen hebben niet alleen veel plezier, maar ze leren ook over discipline, omgaan met elkaar, samenwerken en verlies accepteren.” Als voorbeeld noemt hij het jongensteam van Burundi. “Twee verschillende etnische groepen die normaal tegenover elkaar staan, werken nu samen en vormen een hechte vriendengroep.”

To leave the streets is not a sprint. It is a marathon.

“Het doel van Street Child World Cup is om een wereldwijd platform te bieden voor straatkinderen en hun problemen. Om hun een stem te geven,” zegt John Wroe, medeoprichter. “De straat verlaten is geen sprintje, het is een marathon.”

Marco Hofsté: “We zochten naar bijzondere momenten en portretten en dat was soms lastig. Er was meer media in de buurt en we hadden maar twee dagen de tijd. Het waren hele bijzondere kinderen, met zoveel passie voor voetbal.”

Marco Hofsté fotografeert de jonge voetballers die meededen aan de straatvoetbalclinic, gegeven door Rocky.

Beeld: Tessa Moolenaar 

Over de auteur

Tessa Moolenaar is freelance journalist en studeert Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief