Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Korte interactieve verhalen gaan in Iran gebruikt worden om jongeren te helpen die iets willen ondernemen. 

“De ideeën gaan alle kanten op!” Er klink lichte paniek in haar stem. Negar heeft een groep jonge Iraniërs bij elkaar gebracht in Bushehr, aan de Perzische golf. Ze wil een campagne starten, maar het gaat nog niet helemaal zoals ze had gehoopt. Het lukt niet eens om een fatsoenlijk plan te maken. 

Doel van haar campagne is het opnieuw vullen van de al maar leger wordende boekenkasten in de Iraanse scholen. Negar zag dat met lede ogen aan en werd er verdrietig van. Maar, hoe pak je dat aan? 

Er zijn ideeën genoeg en sommige worden ook uitgevoerd. Maar de hiphopvoorstelling in het park trekt weinig bekijks en is ook op het randje van het toelaatbare. Naar een ad-hoc eventje komen slechts een handjevol mensen. En de ideeën gaan dus ook nog alle kanten op. 

Negar en haar groep zetten door, ondanks relativerende opmerkingen van volwassenen. En na het stroeve begin komt de campagne langzaam op gang. Het event en de hiphopshow blijken voor wat naamsbekenheid te zorgen. En bij een actie in een boekwinkel ontvangen ze veel positieve ondersteuning. 

Klik op de foto om het interactieve verhaal van Negar te zien:

Storytelling voor Iraniërs

Storytellingproject

Het verhaal van Negar komt uit een storytelling project van Butch & Sundance Media en de Londense NGO Education4Youth. Samen hebben ze verhalen verzameld over actieve jongeren in Iran. Voorbeelden van jonge mensen die het verschil willen maken. De korte interactieve verhalen gaan in Iran gebruikt worden als aanvulling op het curriculum dat nu geen vakken als burgerschap of maatschappijleer kent. Ze dienen als voorbeeld of conversation-starter, en ze bevatten tips voor andere jongeren die iets willen gaan ondernemen. 

Storytelling voor Iraniërs

Trots
Enkele weken later staan in een kamer vol boeken. 'Ons cadeau voor de scholen van Bushehr' zegt een van hen trots. Ze zijn nu van plan vaker dit soort kleine campagnes te doen. En Negar nodigt de jongeren die haar verhaal gevolgd hebben uit hetzelfde te doen: 'Ik wou dat ik jullie dat gevoel kon geven. Ik voel me sterk.'

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief