Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Robots kunnen tegenwoordig bijna alles overnemen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of een robot voert het wel even uit. Toch worden de Killer Robots niet zo’n succes volgens ontwikkelingsorganisatie PAX. Zij verwachten namelijk niet dat deze robots zelfstandig kunnen beslissen over een aanval op echte mensen. De Verenigde Naties debatteren deze week over de uitvinding.

Het is leuk bedacht zo’n militaire robot, maar niet ongevaarlijk. "Je kunt machines niet over leven en dood laten beslissen", zegt Miriam Struyk, programmadirecteur Veiligheid en Ontwapening van PAX. "Robots kunnen geen menselijk oordeel vormen en begrijpen de context van een situatie niet. Zij kunnen niet inschatten of een actie proportioneel is of niet. Bovendien: wie is straks verantwoordelijk voor de gevolgen van een aanval? De robot, de programmeur, de fabrikant? De robot kan anoniem en clandestien handelen. Wie monitort welke aanvallen er waar plaatsvinden?"

Tot nu toe is er geen reden voor paniek, de robots bestaan namelijk nog niet. Wel wordt er in verschillende landen gewerkt aan de militairen. Niet alleen PAX vreest voor de robots, ook twintig nobel winnaars voor de vrede zijn tegen. Onder anderen Lech Walesa, Desmond Tutu en Muhammad Yunus. Amnesty International staat ook niet achter de ontwikkeling van de Killer Robots.

Lees hier het volledige artikel
Lees hier de vredesondertekening
Beeld via Wintersweet/Flickr

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief