Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bijna twee derde van de achtentwintig Nederlandse en internationale schoenenfirma’s scoren een ‘goed’ op hun aanpak tegen kinderarbeid, meldt het rapport ‘Working on the Right Shoes’ van stichting Stop Kinderarbeid.

Vorig jaar kregen slechts tien van de achtentwintig schoenenbedrijven de totaalscore ‘goed’, nu zijn dat er zeventien. Aan de hand van vijftien criteria werd gekeken naar de aanpak van kinderarbeid door bedrijven en de arbeidsrechten in hun internationale productieketens. Transparantie van bedrijven speelde ook een belangrijke rol in de  beoordeling. Onder ‘goed’ scorende bedrijven vallen onder andere Deichmann (Van Haren) , ECCO en Macintosh (Dolcis, Invito, Manfield, Scapino).

Bewustwording
Het onderzoek van Stop Kinderarbeid, dat sinds 2012 wordt uitgevoerd, heeft positieve gevolgen op de bewustwording rond kinderarbeid. Zo heeft Premium INC (Cruyff Sports) sinds de slechte beoordeling van vorig jaar zich aangesloten bij de FairWear Foundation en hebben ook Euro Shoe (Bristol), Geox en Van Bommel maatregelen ondernomen, sinds de ‘redelijke’ beoordeling van 2012.

Bedrijven die vorig jaar al een ‘goed’ scoorden, nemen volgens Stop Kinderarbeid nog steeds maatregelen om hun gedragscode en controlesystemen te verbeteren en onderzoeken de risico’s van kinderarbeid in hun productieketen.

Onvoldoende informatie
Bedrijven die ‘slecht’ scoren op de criteria rond kinderarbeid zijn Gabor, Lotto Sports, Marks & Spencer, Schoenenreis en Wolky. Schoenenreus boekte volgens Stop Kinderarbeid te weinig voortgang, terwijl de firma eerder beloofde om het MVO-beleid en de informatie daarover te verbeteren. Marks & Spencer verrichtte wel onderzoek naar connecties met kinderarbeid in India, maar gaf geen update aan Stop Kinderarbeid. Ook Gabor, Lotto Sports en Wolky kregen een onvoldoende score omdat zij geen of onvoldoende informatie over kinderarbeid in  hun productieketen gaven.

Zes bedrijven scoren ‘redelijk’ op hun aanpak tegen kinderarbeid. Volgens Stop Kinderarbeid hebben veel bedrijven dan ook nog een lange weg te gaan als het gaat om kinderarbeid. Toch is de organisatie positief over de voortgang die is geboekt en de toezeggingen van schoenenbedrijven voor verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Lees meer over ‘Working on the Right Shoes’ op: Indianet
Foto: SOMO

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief