Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Na de bootvluchtelingenramp in de Middellandse Zee zijn gisteren 150 overlevenden aan land gekomen in de Italiaanse kustplaats Reggio Calabria. 24 uur na vertrek uit Libië kapseisde hun schip en zijn ze opgepikt door een andere boot, maar de ongeveer 400 anderen zijn vrijwel zeker verdronken. Onder hun waren ook kinderen, die in hun eentje de gevaarlijke oversteek waagden.

Save the Children, ’s werelds grootste onafhankelijke organisatie op het gebied van kinderrechten, speelde naast de Italiaanse overheid een belangrijke rol in het opvangen van de bootvluchtelingen gisteren. OneWorld ging met Save the Children’s woordvoerder Sabine Copinga in gesprek over de stand van zaken.

De kinderen die aankomen krijgen medische hulp van de Italiaanse overheid en Save the Children kijkt welke van hun dringend psychosociale hulp nodig hebben. “Er zijn kinderen die op overbevolkte boten zaten waardoor er mensen zijn gestikt en waarvan de lijken vervolgens voor hun ogen aan stukken werden gescheurd door haaien.” Dit soort ervaringen zijn zeer traumatisch.

De zomerse zee wordt kalm dus er zullen alleen maar meer mensen de oversteek wagen

Naast de psychosociale hulp probeert Save the Children voor alle kinderen pleeggezinnen te vinden in Italië. Deze pleeggezinnen worden begeleid en daarnaast zetten ze opvangcentra op voor vluchtelingen die rondom treinstations en op straat leven. “Wij zien toe op de veiligheid van de kwetsbare kinderen in deze centra en informeren betrokkenen over hun rechten.” Toch raken grote groepen kinderen kwijt, bijvoorbeeld omdat ze de bewaakte opvangcentra op goed geluk verlaten. Deze kinderen belanden vaak in de illegale mensensmokkel – gerelateerd aan onder andere de seksindustrie – en werken op verschillende plekken in Europa onder erbarmelijke omstandigheden.

“We hebben het hier dan ook over een Europees probleem. De zomerse zee wordt kalm dus er zullen alleen maar meer mensen de oversteek wagen. Tussen 1 en 13 april alleen al zijn 7500 migranten aangekomen in Italië. Save the Children roept de Europese gemeenschap op om de zoek- en reddingsacties in Italië te versterken en de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen in het opvangen van al deze mensen. We zullen ons ook moeten blijven inzetten om de stabiliteit te vergroten in onveilige landen als Syrië en Libië.”

Over de auteur

Stasja van Droffelaar is stagiair en fotograaf bij de redactie van OneWorld. Ze studeerde Culturele Antropologie & …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief