Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Sport speelt in bijna alle landen op de wereld een belangrijk rol. Zo hebben Nederlanders voetbalheld Johan Cruijf, Argentinië heeft Maradona en Frankrijk Zinedine Zidane. Maar ook in ontwikkelingslanden is sport belangrijk. Sport is niet alleen de spiegel van een samenleving, maar kan ook een drijvende kracht zijn voor verandering. Volgens Flora Nzema is dat in Tanzania het geval. “Sport kan veel betekenen voor een samenleving. Zo ook voor Tanzania.”

Vrouwen en sport in Tanzania
“Vrouwen worden gediscrimineerd in Tanzania, vooral met sport is dit erg goed te zien”, zegt Nzema. “Sport wordt gezien als iets voor mannen en niet voor vrouwen. Vrouwen moeten thuisblijven en voor het huishouden zorgen en niet sporten. Er sporten dan ook maar weinig vrouwen in Tanzania.”
 

sion 1.00
Flora Nzema en Maka, studenten RNTC

Dit vindt Nzema jammer, sport is juist een manier voor vrouwen om zich te ontplooien. “Door te sporten zitten vrouwen niet thuis , maar ontmoeten ze nieuwe mensen. Zo wissel je informatie uit en praat je over belangrijke zaken als hiv en aids. Daarnaast is sporten ook ontspannend”
 

In haar eigen leven ziet ze ook de slechte positie van de vrouw terug komen. “Er werken maar weinig vrouwen op de sportredactie. Als er een sportwedstrijd is, wordt er automatisch een man gestuurd om verslag te doen. Als ik zeg dat ik dat graag wil doen, zeggen ze: ‘dat wil niemand toch zien.'”

Cursus in Nederland
Flora Nzema is naar Nederland gekomen om haar passie daadkracht bij te zetten. Bij het RNTC, een expertise centrum op het gebied van media, onderwijs en ontwikkeling, volgt ze een cursus om haar journalistieke vaardigheden te verbeteren. Het RNTC leidt elk jaar journalisten uit ontwikkelingslanden op in Nederland.”Ik wil met nieuwe technologieën leren omgaan en mijn interviewtechniek verbeteren.

Vrouwendag
Op dinsdag 8 maart wordt voor de honderdste keer Internationale Vrouwendag gevierd. Ook in Nederland wordt daarbij stil gestaan. Zo kun je onder andere in Zwolle naar de rondreizende tentoonstelling ‘1000 vredesvrouwen uit alle werelddelen’. De expositie is t/m 19 maart te zien in de Doopsgezinde kerk, Wolweverstraat 9, Zwolle. Meer info.

Ook wil ik ideeën uitwisselen met andere journalisten over de journalistiek en het leven. Maar de voor naamste reden is dat ik wil leren vrouwen in beeld te brengen in Tanzania.”

Toekomst
Wanneer ze in april weer terug gaat naar Tanzania wil ze met wat ze geleerd heeft haar eigen PR bedrijf opzetten. “Met dit bedrijf wil ik vrouwen gaan trainen om te werken in de journalistiek. Ook wil ik journalistieke producten maken waarmee ik vrouwen kan interesseren in sport en stimuleren om zelf te gaan sporten.”
 

Foto boven: Flora Nzema

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief