Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – Activist Frank van der Linde hoopt dat de SP zich snel ontpopt tot een echte linkse activistische partij. Maar voorlopig vindt hij de SP meer een onderdeel van het probleem dan deel van de oplossing. 

“Het zou onrealistisch zijn te denken dat wij daar een klapper gaan maken”, zei Patrick Zoomermeijer, SP-fractievoorzitter Zaanstad zaterdag in het Algemeen Dagblad over de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Zucht, dan gaat dat ook zeker niet gebeuren, als je dat nu al zo stelt.

Wat is dit voor een slappe hap? Wat is er aan de hand met de SP? Waar is de activistische spirit gebleven? Als er een partij garen zou moeten spinnen bij de onttakeling van de PvdA, dan is dat de SP, maar dat gebeurt dus niet. Erger nog… De weglopende kiezers gaan nergens heen. Die stemmen straks niet meer. Die haken af. Niet alleen een drama voor de SP, maar een gevaar voor onze gehele rechtsstaat.

Ik ben de afgelopen tijd geschrokken van de mate waarin de SP mee gaat in de perversiteit van deze tijd

De SP zou voor mij de meest logische partij moeten zijn om me bij aan te sluiten, en het is me ook al vaak gevraagd. Waarom word je geen lid van ons? Onder Marijnissen was dat voor mij sowieso een no go. Veel te autoritair. Reikhalzend kijk ik dan ook al jaren uit naar een nieuwe voorzitter. Die is er nu. En nu komt het er dus op aan. Ontpopt de SP zich razendsnel als een echte linkse activistische partij met ferme standpunten over sociale zekerheid, racisme en vluchtelingen? Of wil de SP te graag regeren en ontstaat, zoals al vaker door anderen genoemd, ruimte op links voor een nieuwe partij?

Ik ben me de afgelopen tijd in ieder geval een hoedje geschrokken van de mate waarin de SP mee gaat in de perversiteit van deze tijd. In juni vorige jaar viel ik bijna van m’n stoel nadat de SP in eerste instantie besloot een stedenband met Tel Aviv niet te blokkeren. Gelukkig herstelde de SP-fractie zich snel, en keerde zich tegen de stedenband. Helaas keerden de SP-wethouders Arjan Vliegenthart en Laurens Ivens zich in het college niet tegen de stedenband of later tegen de samenwerking.

Het gedraai van de SP

Ze deelden me mede dat het standpunt door de SP-fractie zou worden uitgedragen en bleven zelf vaag. Gemiste kans. Ook als de SP-wethouders in het college principieel tegen hadden gestemd was de samenwerking er gekomen, maar ze hadden daarmee wel een duidelijk signaal afgegeven principieel te willen blijven. Ik heb de SP-wethouders daar ook diverse malen toe opgeroepen. Overigens blijven ze wazig doen over hun rol in het college, hetgeen me al helemaal irriteert. Het gedraai begint te lijken op gedraai binnen de PvdA. Wat dat uiteindelijk doet met je achterban is duidelijk lijkt me.

Bjstandsuitkering
Nog triester is de houding van de verantwoordelijke SP-wethouder Arjan Vliegenthart bij de toekenning van mijn bijstandsuitkering. De afgelopen jaren is het me meestal gelukt om voldoende geld bij elkaar te sprokkelen om te overleven, maar begin vorig jaar lukte het even niet. Dus vroeg ik bijstand aan. Eerst zette de gemeente zware druk op mij om het spaarsaldo van mijn levensloopregeling op te maken. Dat mag niet. Dat is bedoeld voor als ik met pensioen ga. Maar de ambtenaar zette zware druk op mij om toch eerst dit geld op te maken. Na zware tegendruk liet de gemeente deze eis vallen.

Voorts stond er een ambtenaar bij me op de stoep voor een onaangekondigde controle. Ik weigerde haar de toegang om principiële redenen. Huisbezoeken mogen namelijk alleen bij serieuze verdenkingen uitgevoerd worden, omdat huisbezoeken (vindt de rechter!) een grote inbreuk op de privacy zijn. Mijn uitkering werd vervolgens direct stopgezet. Godzijdank had ik net een nieuwe klus, dus financieel ging het goed. Maar als je een bijstandsmoeder bent, kun je je zo’n principiële houding dus niet permitteren. Ondanks dat het financieel niets zou opleveren, diende ik bezwaar in, en ik werd in het gelijk gesteld.

Op 9 september moest ik helaas weer terugvallen op de bijstand. Ik stelde me pro-actief op, vroeg zelf om een gesprek met mijn klantmanager om mijn situatie door te spreken, en vervolgens stelde hij resoluut dat ik moest zwijgen over mijn activistische activiteiten bij sollicitaties. Hij begon zelfs te suggereren dat ik helemaal moest ophouden met mijn activisme als ik mijn uitkering zou willen behouden.

GeenStijl pakte mijn Facebookpost op (altijd gepaard gaande met een rits aan doodsbedreigingen uit de achterban van GeenStijl), en Radio 1 wilde met mij en Arjan Vliegenthart in discussie. Arjan weigerde, omdat hij het niet over individuele gevallen wilde hebben. Flauw, want het gaat natuurlijk niet om mij (duh), maar om de vraag of de gemeente zulke eisen mag stellen. Ik zou nu nog wel twee pagina’s kunnen tikken over hoe de gemeente is gaan draaien, draaien en draaien, maar dat is te saai om te lezen… Bottomline: de gemeente zocht een constructie om zonder te veel gezichtsverlies onder de zaak uit te komen, al helemaal omdat inmiddels een landelijke krant interesse had getoond in het verhaal. De dreigementen zijn inmiddels van de baan. Lees het persbericht dat ik daar over heb verstuurd.

Terloops kwam in een van de gesprekken ook nog voorbij dat soms geadviseerd wordt de pasfoto van een CV te halen, als je een lelijke kop hebt (slik). Luister hier naar de geluidsopname.

De hamvraag is uiteraard: heb ik pech en is dit een opeenstapeling van toevallige incidenten? Of is dit beleid en/of komt dit veel vaker voor….?

WOB-verzoeken worden afgewezen

Ik ben nu al maanden bezig om grip op de kwesties te krijgen. Niet voor mezelf, want mijn eigen situatie is nu onder controle, maar voor het grotere geheel. Het lelijke-kop-incident blijkt een fout van de ambtenaar te zijn. Helder. Ten aanzien van de onaangekondigde ongeoorloofde huisbezoeken kwam een ontwijkende brief. Ten aanzien van de andere kwesties komt helemaal geen informatie meer van de gemeente en evenmin van de wethouder. WOB-verzoeken om grip op de situatie te krijgen worden nu ook allemaal afgewezen, omdat mijn WOB-verzoeken geen doel zouden dienen.

Dit verbod op WOB-verzoeken wordt ondersteund door de SP-wethouders. Juridisch is het verbod laakbaar. Ten eerste hoeven WOB-verzoeken helemaal geen doel te dienen, maar daarnaast hebben de wel uitgevoerde WOB-verzoeken juist veel bruikbare info opgeleverd. Ik krijg de indruk dat de gemeente me een beetje probeert dwars te zitten…;-)

Machtsstrijd

Dat de overheid me dwars zit, soit… Het is belachelijk, maar als activist weet je dat dat op een gegeven moment gaat gebeuren als je de boel op de spits drijft. Maar dat SP-wethouders hier in mee gaan, is stuitend. Het geeft goed aan hoe graag de SP inmiddels wil regeren, nu al op lokaal niveau, en straks landelijk. Daardoor wordt de partij een onderdeel van het probleem, in plaats van een deel van de oplossing. Doodzonde… Gelukkig zijn er ook veel SP'ers die een andere koers willen. We zullen zien hoe deze machtsstrijd afloopt…

Frank-van-der-Linde

Over de auteur

Publicist/activist sinds 2011. Voor OneWorld schreef hij van februari 2013 tot februari 2016 over extreemrechts, racisme, politiegeweld, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief