Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit jaar wordt de Rwandese genocide uit 1994 herdacht.  Twintig jaar later zijn er andere minderheden die een groot risico lopen op massamoord en gewelddadige onderdrukking, zo blijkt uit het onderzoek Peoples under Threat 2014 van de Minority Rights Group International.

Top 10
Bovenaan de top tien van de landen die het meest risico lopen op toekomstige wreedheden staat Somalië. Somalische minderheden zijn kwetsbaar, vanwege de aanvallen van Al-Shabaab  rebellen en verschuivende controle van milities in verschillende delen van het land. Op de tweede en derde plaats volgen de  landen Sudan en Syrië. Daarnaast zijn ook de landen: de Democratische Republiek Congo, Afghanistan, Irak, Pakistan, Myanmar, Ethiopië en Yemen in de top tien terug te vinden. Vier landen die al sinds de eerste editie van het onderzoek (2005) hoog in de lijst staan, zijn Somalië, Soedan, Afghanistan en Irak.

Het onderzoek Peoples under Threat 2014 kijkt naar onder andere de politieke onrust in een land, eventuele eerdere genocides, de ideologie van de heersende elite en het dictatoriaal karakter van het regime spelen een belangrijke rol in het onderzoek.

Nieuwkomer Oekraïne
Een nieuwkomer in het onderzoek Peoples under Threat 2014 is Oekraïne. Door de recente gebeurtenissen rond de Krim moest de bevolkingsgroep de Krim-Tataren het schiereiland gedwongen verlaten. En niet alleen de Krim-Tataren  lopen risico. Ook andere Oekraïense minderheden, als Hongaren en Roemenen voelen de spanning door onder andere de gewelddadige protesten van de pro-Russen.

De volledige top zeventig van risicolanden en het volledige onderzoek Peoples under Threat 2014 is te vinden en downloaden op de website van de Minority Rights Group International.

Beeld: United Nations Photo

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief