Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wie werk zoekt in de ontwikkelingssamenwerking merkt: in deze sector liggen de banen niet voor het oprapen. Toch is er een lichtpuntje: in december 2013 plaatsten werkgevers 117 oproepen voor betaalde banen in de vacaturebank van OneWorld.nl. Dat is ver boven het gemiddelde van 62 vacatures per maand. Op de website zijn op dit moment dus veel aantrekkelijke banen te vinden.

Betekent dit een omslag in de barre tijden voor werkzoekenden in de ontwikkelingssector? Helaas niet, blijkt na navraag bij enkele ontwikkelingsorganisaties. Sommigen hebben vacatures openstaan omdat ze net financiering hebben gekregen voor een bepaald project, terwijl er ook mensen uit moeten vanwege een reorganisatie.

“Wij hebben in december wel bewust meerdere vacatures uitgezet”, zegt Mandy Verbeek, HR-adviseur bij Cordaid. “Veel mensen zijn thuis en hebben even tijd om zich te oriënteren en naar vacatures te kijken. Een goede maand dus om onze vacatures onder de aandacht te brengen.”

Ook december 2012 was een maand met meer vacatures dan gemiddeld. Februari was in beide jaren een maand met minder vacatures.

[[{“fid”:”23316″,”view_mode”:”media_original”,”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:387px; width:580px”,”class”:”file-media-original media-element”}}]]

De grote aantallen reacties die ontwikkelingsorganisaties ontvangen op vacatures blijven onverminderd hoog, gemiddeld zo’n 150 reacties per baan. Op één lokale vacature in Nigeria kwamen zelfs 1700 reacties binnen. ‘’Hoe algemener de functieomschrijving, hoe meer reacties,” zegt Verbeek van Cordaid. “Helaas sluit vaak het merendeel daarvan niet aan en die vallen bij een eerste selectie af. Je ziet dat de arbeidsmarkt, ook in de ontwikkelingssector, is verstoord.”

De afgelopen twee jaar zit er weinig beweging in de arbeidsmarkt en het ziet er niet naar uit dat dat zal verbeteren. Het aantal vacatures op OneWorld.nl voor betaalde banen is nagenoeg gelijk gebleven: 729 in 2012 en 780 in 2013. Daartegenover staan honderden banen voor stages en vrijwilligerswerk. Van de in totaal 2681 geplaatste vacatures in de afgelopen twee jaar was 44 procent voor vrijwilligerswerk of stages.

[[{“fid”:”23317″,”view_mode”:”media_original”,”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:389px; width:580px”,”class”:”file-media-original media-element”}}]]

Stage lopen en vrijwilligerswerk doen kunnen een goede manier zijn om ervaring op te doen in de sector, en misschien zelfs een opstapje zijn naar een betaalde baan. Maar als je gaat solliciteren is het belangrijk om er tussen al die andere kandidaten echt uit te springen. Vaak wordt in eerste instantie het cv bekeken, zegt Verbeek. “Maak het daarom persoonlijker door een foto toe te voegen en een korte omschrijving van jezelf te geven of je drijfveren te benoemen”.  

Foto: (cc)

Over de auteur

Ellen de Lange schrijft over klimaat en duurzaamheid en was projectleider data bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief