Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volksvertegenwoordigers in Zimbabwe laten zich in het parlementsgebouw besnijden als onderdeel van een HIV-campagne.

Blessing Chebundo (54) had wel eerst met zijn vrouw overlegd. De wond moest zes weken helen en dat betekende zes weken geen seks. Het Zimbabwaanse parlementslid was de eerste van 25 politici die ter tafel gingen. “Er is geen traditie van besnijdenis in mijn land. We moeten mensen overtuigen.”

Doek met een gat erin
Besneden mannen lopen minder risico op HIV-besmetting omdat in voorhuid cellen die het HIV-virus gemakkelijker naar de bloedbaan geleiden. Naast de 25 besnijdenissen, lieten 114 politici zich dezelfde dag testen op HIV/Aids.

De 54-jarige Chebundo was nerveus toen hij het kamertje in het parlement inliep waar een kliniek zit. Hij ging op de tafel liggen, kreeg een lokale verdoving en zag hoe de arts een doek met een gat erin over hem neerlegde. “Toen voelde ik niets en het was in tien minuten gedaan,” vertelt hij. 

Telefoontjes
Chebundo is de voorzitter van ZIPAH, Zimbabwaanse parlementariërs tegen HIV/Aids. “We willen zelf het voortouw nemen in de strijd tegen HIV.” Chebundu heeft telefoontjes ontvangen van politici uit de provincies die vragen of hij doktoren hun kant op kan sturen. De aandacht is nog niet massaal. “Er is geen traditie van besnijdenis in mijn land. We moeten mensen overtuigen.” Zimbabwe wil in 2015 1,2 miljoen jongens en mannen hebben besneden.

Zo’n 1,1 miljoen Zimbabwanen hebben HIV, waaronder 150.000 kinderen, zeggen cijfers van de  Nationale Aidsraad. Het land is actief om de ziekte de kop in te drukken en boekt succes. In 2003 was 23 procent van de bevolking besmet en in 2009 was dit gedaald naar veertien procent.

 

Over de auteur

Elles van Gelder is een Nederlandse journalist die sinds 2007 in Zuid-Afrika woont. Daar schrijft ze verhalen voor onder andere Vrij …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief