Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Toen ik klein was was zure regen nog een issue. Pieter Winsemius was toen de man die voorop ging in de campagne tegen zure regen. Ik was tien jaar oud en in de klas was hij onze held. Ook wel de man van het lieveheersbeestje tegen de zure regen.

Het interview met Pieter Winsemius gaat over de vertaling van zijn ervaring met burgerbetrokkenheid vertaald naar de ontwikkelingssector. Pieter Winsemius is diplomatiek maar windt er geen doekjes om: 'Mensen hebben vaak het gevoel dat ze niet serieus genomen worden, daardoor is de burger participatie te laag. En daar is nu juist de grote winst is te behalen.'

Hoe komt dit? 'Omdat 'NGO's' moe zijn geworden. Ze zijn niet meer scherp mede door hun financiële afhankelijk van de overheid. En hierdoor verliest een NGO niet alleen zijn invloed, maar ook zijn achterban’

Kunnen NGO's veranderen? Volgens Winsemius wordt dat moeilijk. 'De nieuwe 'handels' gedachte van Minbuza gaat in tegen het de visie van een heleboel ontwikkelingsorganisaties.’Laat staan dat deze organisaties in die richting kunnen veranderen.'

Hoe kunnen NGO's een actief betrokken achterban creëren? 'Stop het zielige verhaal, en biedt mensen concreet iets te doen. Mensen willen gewoon concrete dingen doen'.

Voor mij lijkt het wel een film die voorbij gaat. We zijn 25 jaar later en ik heb www.Pifworld.com opgericht een crowd source platform met de slogan 'Change the world your way'. We bieden mensen de mogelijkheid concreet wat te doen, op een manier die bij eenieder past.

En als ik nu het interview met Winsemius lees, ben ik het helemaal met hem eens. Als buitenstaander slaat hij de spijker op de kop. Eigenlijk denk, ik 'Pieter, je bent mijn held nog steeds!'.

 

Over de auteur

Harmen van Doorn werkte 8 jaar bij Rabobank International om vervolgens www.Pifworld.com op te richten. Pifworld.com is een crowd-source platform waar NGO's, burgers en bedrijven kunnen samenwerken aan een betere wereld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief