Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘‘Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot…er is leven, er is leven na de dood’’. Zo luidde het alom bekende lied van Freek de Jonge, die hiermee zinspeelde op de gemiste penalty van Clarence Seedorf in de WK kwalificatie wedstrijd tegen Turkije.

Geen gelukkig huwelijk
Seedorf en het Nederlands elftal, het werd nooit een gelukkig huwelijk. Een incident met voormalig bondscoach Guus Hiddink, gemiste penalty’s en zwak spel van de middenvelder zette hem op een zijspoor. Met de komst van Marco van Basten als bondscoach bleek de interlandcarrière van Clarence in 2008 definitief tot een einde gekomen. Dit tot zijn eigen grote verdriet.

Gemiste erkenning
De 36-jarige Seedorf maakte de eerste schijnbewegingen in zijn geboorteland Suriname , maar behoort inmiddels tot één van de meest succesvolle Nederlandse voetballers. Een eindeloze reeks nationale titels, bekers en Champions League bokalen hebben zijn prijzenkast mogen begroeten. Geroemd in het buitenland, gedoemd in eigen land. Geroemd niet alleen vanwege getoonde voetbalkwaliteiten, maar ook voor zijn zakelijke instinct en idealisme via de Seedorf Foundation. Maar toch. Hij kreeg nooit echt de handen van het Nederlandse publiek op elkaar. Nooit de erkenning gekregen die een speler van zijn kaliber verdient.

Verloren zoon
Maar daar stond hij dan. Een week geleden kwam hij aan met zijn Braziliaanse vrouw en kinderen op het vliegveld van Rio de Janeiro. Duizend fans stonden de ‘transfer van de eeuw’ op te wachten. Nog nooit maakte een speler van het formaat Seedorf een overstap naar het Zuid-Amerikaanse land. De volgende dag kwam hij met de club helikopter aan bij zijn eigen presentatie, waarvoor 15.000 fans naar het stadion togen. Hij werd in hun armen gesloten als een verloren zoon. Clarence had makkelijk kunnen kiezen voor de roebels in Rusland of het goud van de Arabische clubs. Maar hij koos voor de Braziliaanse real, en daarmee ook voor acute populariteit in het buurland van zijn geliefde Suriname. Het zou de ultieme afronding zijn van een imposante loopbaan. Met Oranje spelen op het komende WK in Brazilië. Genietend van de stranden in Rio is Clarence al begonnen met aanpassing aan het lokale klimaat. Hij is er klaar voor. Nederland ook?

 

670

Over de auteur

Ralph Schreinemachers is een expert op het gebied van Latijns-Amerika. Hij werkt onder andere als freelance trainer en auteur.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief