Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Als het aan de Schotse overheid ligt, wekt het land in 2020 alleen nog maar duurzame energie op.

De Schotten die vier eeuwen geleden de stoommachine hebben uitgevonden, en daarmee aan de wieg  van de industriële revolutie stonden, zijn goed op weg om 100 procent duurzame stroom op te wekken. Vorig jaar wekte de staat 40 procent groene energie op. In 2010 was dat nog 24 procent. In 2015 wil het land dit percentage verdubbelen om uiteindelijk in 2020 alleen  maar groene stroom op te wekken. Als Schotland het doel haalt, denkt de overheid 40.000 nieuwe banen te creëren.

Ter vergelijking: Nederland wil 14 procent groene stroom opwekken in 2020. Dat is iets meer dan een kwart van het percentage waar Schotland vorig jaar op zat.

‘Optimistisch’
Een rapport van de waakhond Audit Scotland is echter sceptisch over het doel en noemt de doelstelling in 2020 ‘een hele klus’ en het creëren van 40.000 banen ‘optimistisch’.

Volgens de waakhond zou “de overheid haar richtlijnen moeten verdubbelen om 100 procent in 2020 te halen.” Over de banen zegt het rapport dat ‘in het ergste geval maar een derde van de 40.000 banen wordt gecreëerd.

Lees meer op Informed Comment
Foto: Ben Haggis

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief