Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bereid je voor op het einde

Samenwerking is tijdelijk. Je weet dat er een einde aan komt – conform planning of ongepland, gewild of ongewild – dus bereid je daarop voor. Dat voelt misschien wat raar, bij de start al rekening houden met het einde. Toch kan het je helpen scherp te krijgen wat voor elke partner van belang is als opbrengst, als vervolg, als kritische voorwaarde voor deelname. En het kan je helpen bij het scherp krijgen van de voorwaarden voor duurzame impact. Stopt alles als het stopt? Of bouwen we samen iets op wat duurzaam door kan gaan na onze interventie?

Zorg dus voor heldere afspraken over de praktische punten. Zoals de verdeling van opbrengsten en het ontbinden van het contract. En besteed veel aandacht aan de persoonlijke kant: rond het goed af.  Als doorstarten een optie is, bedenk dan goed wat je wilt doorstarten. Wil je door met de samenwerking – dus door met deze partners, al dan niet met een andere inhoud? Wil je door met de activiteiten – dus door met deze inhoud, al dan niet met deze partners? Of wil je dat de resultaten beklijven, los van de samenwerking en zonder activiteiten? In alle gevallen: weet wat je wanneer wilt vertellen aan wie, intern en extern. Heb een plan.

Een goed voorbereide afrondingsfase kan een hoop
negativiteit, juridisch gesteggel en reputatieschade voorkomen.

Meer lezen?

Algemeen geldende tips klinken al snel als tegeltjeswijsheden. Meer details, nuances en praktische toepassingen zijn te vinden in het boek Een bedrijf is geen goed doel van Wilma Roozenboom. Binnenkort verschijnt op deze plek Tip 2 in de reeks van zeven tips.

 

Over de auteur

Zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in de begeleiding van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling. Eind 2015 verschijnt haar boek …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief