Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tienduizend abonnees and counting…We blijven elke middag en avond bellen, niet alleen omdat we het leuk vinden om onze abonnees te spreken, maar ook omdat we  een bestand van twintigduizend abonnees nodig hebben om straks na de eerste jaargang 'OneWorld voor een eerlijke prijs' duurzaam door te kunnen gaan.

De OneWorld-lezer blijkt behoorlijk uithuizig

We krijgen via Facebook, Linkedin of viavia regelmatig de vraag: waarom hebben jullie mij nog niet gebeld? Dat kan een aantal oorzaken hebben. A) We hebben niet van alle lezers het telefoonnummer, plus toestemming om te bellen. B) Veel van de nummers die we hebben, zijn vaste lijnen. De OneWorld-lezer blijkt behoorlijk uithuizig. C) OneWorld-lezers met mobiele telefoons, verkeren regelmatig in het buitenland. Ik heb al mensen gesproken die zich ergens in de Zwitserse Alpen bevonden of elders in een exotisch oord van hun vakantie genoten. Mijn excuses nogmaals voor het storen. En we bellen zeker terug, staat genoteerd.

Douwe en Betty vullen een rugzak voor kinderen die aankomen in GriekenlandProgrammamaker Judith Kurvers vulde rugzakjes met boekjes en speelgoed voor Bags for the Future, voor vluchtelingenkinderen op Lesbos. 

 

Blanco website
Maar, toegegeven, het ligt niet alleen aan jullie, de abonnees. Agendatechnisch wil er bij de redacteuren soms ook nog wel wat tussendoor glippen. We bellen elke avond met een ploeg van vier tot acht personen, maar soms betrappen we iemand erop dat hij een stukje zit te typen. Want nieuws wacht niet. Hoewel deze actie onze belangrijkste actie is van deze maand, moeten we intussen ook door met de website, magazine, events, en onze eigen DIY-acties. The show must go on. In een blanco website kun je niet wonen, om een bekende Amsterdamse wethouder te parafraseren (op de naar hem genoemde brug kijken wij elke dag uit).

Covershoot
Zo blijft de vluchtelingencrisis ons bezighouden. We gooiden last minute het thema om van het oktobernummer, mede omdat we van lezers aan de telefoon te horen hadden gekregen dat ze van OneWorld verwachten die op de voet volgen. We moesten alleen in korte tijd op zoek naar een covermodel. We zoeken daarvoor mensen die een inspiratiebron zijn voor anderen.

Majd Mardo nobody home covershoot OneWorld

Omdat ze zich inzetten voor een betere wereld, zoals Marina Diboma van het septembernummer, of een brug slaan tussen verschillende werelden. Zo iemand is acteur Majd Mardo, te zien in Nobody Home. Als je één theaterstuk moet gaan zien komend seizoen, is het dat. Het is bedacht en gespeeld door vier acteurs, allevier geboren in 1989 en gevlucht voor oorlog in hun geboorteland (Syrië, Bosnië en Iran). Majd was zo aardig om zich tussen de drukte van alle repetities door, vrij te maken voor een ad hoc covershoot. Het resultaat is vanaf 1 november te zien. Later in het theaterseizoen gaan we de complete cast interviewen. 

Infographics OneWorld China in Afrika voor Vrij Nederland

Infographics: China in Afrika
De telefoon werd op de gekste tijden bezet gehouden door dataredacteur Winny de Jong, die belde met de VN en universiteiten in China om gegevens te checken voor infographics over investeringen van China in Afrika. Het resultaat is te zien in Vrij Nederland van afgelopen week, bij een fraai artikel van Michiel Hulshof over toenemende economische belangen van China in Afrika. 

Lezerstestpanel: vrouwencondoom
En dan was het op 16 september ook nog eens Female Condom Day. OneWorld Love-redacteuren Marlies Pilon en Kari Postma waren bij de pop up-workshop op Amsterdam Centraal. OneWorld mocht namens de Female Health Company 15 vrouwencondooms weggeven aan lezeressen, in ruil voor een review. We mogen wel zeggen dat het stormliep in onze redactie-mailbox. Zou het vrouwencondoom dan toch een succes worden? 

[tweet_embed]https://twitter.com/SanneTerlingen/status/645193012247707649[/tweet_embed] 

Orgaanhandel en mensensmokkel
Tot slot was onderzoeksredacteur Sanne Terlingen te gast bij Max van Weezel, in onderzoeksprogramma Argos op Radio 1, om te praten over de follow-up na de uitzending over de mysterieuze dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. Frank Dor, transplantatie-arts in Rotterdam MC reageert op onderzoeksbevindingen die mogelijk duiden op orgaandonatie als betaling voor smokkel. 

Vrijwilliger
Kortom, lieve abonnees, vat het asjeblief niet persoonlijk op als je nog niks van ons gehoord hebt. De September Belmaand duurt nog een ruime week. Ik kan me zo voorstellen dat we in oktober ook nog doorgaan als we een uurtje over hebben. 

OneWorld magazine bij Athenaeum Boekhandel Roetersstraat AmsterdamOneWorld magazine is ook te koop bij Athenaeum in de Roetersstraat en op 't Spui in Amsterdam, plus bij diverse Bruna's en Ako's door het hele land. 

Want zoals we al eerder zeiden, dit hadden we veel eerder moeten doen. Jullie mening horen. Je kunt trouwens ook een vrijwilliger of een collega van samsam, Kaleidos Research of NCDO aan de lijn krijgen. 

Nieuwsbrief
Mochten we elkaar nou compleet mislopen, dan kun je je altijd online aanmelden. Dan ontvang je straks het novembernummer gewoon weer thuis in de bus als vanouds. En als je OneWorld mist in de tussentijd, kun je je abonneren op een van de wekelijkse nieuwsbrief (onze meestertwitteraar Robert Went heeft zelfs zijn personal nieuwsbrief) of ons volgen op Facebook en Twitter voor nieuws, opinie, blogs, aankondigingen van events en andere updates. 

PS Het cadeau-abonnement van Willem en Drees is helaas uitverkocht. 

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief