Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iedere zondag rijden de ‘Las Guerreras’ (vrouwelijke strijders) op speciaal ontworpen roze motorfietsen naar Ciudad Juarez, dat vlakbij de grens met El Paso, Texas ligt. Sinds 2008 zijn ongeveer 6700 mensen, onder wie honderden vrouwen, in deze stad omgekomen. In het gebied woedt al jaren een hevige strijd tussen drugsgroeperingen die controle willen over de lucratieve drugsmarkt richting Noord-Amerika. De groep van zo’n tien vrouwen bestaat uit docenten, politieagentes buiten dienst en zakenvrouwen. Ze helpen in de armste wijken alleenstaande vrouwen, verslaafden, ouderen en werklozen.

“Sommigen van hen hebben bijna helemaal niets meer”, zegt Lorenia Granados, medeoprichtster van de motorgroep tegen persbureau Reuters. Met wat geld, voedsel, medicijnen of simpelweg een luisterend oor proberen ze de arme bevolking een hand toe te kunnen steken. Ze betalen alles uit eigen zak. De roze motoren worden speciaal voor deze opdracht gebruikt. Hiermee laten ze zien dat ze niets te maken hebben met de drugskartels of huurmoordenaars die af en toe aanslagen plegen vanaf voorbijrijdende motoren.

Hoewel president Felipe Calderon eind 2006 het leger inzette tegen de drugsoorlog gaat de bestrijding van de drugsbaronnen nog altijd traag. De lucratieve drugsindustrie is vaak de enige uitweg voor werkloze jongeren, scholen en werk is er verder nauwelijks. De Las Guerreras zeggen dat ze tot zover niet bedreigd of aangevallen zijn op hun wekelijkse rondes. “We proberen gewoon een verschil te maken in de hoop dat de vrede ooit zal terugkeren.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief