Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“Kostscholen zijn de enige manier om Roma te laten integreren”, zei premier Robert Fico in maart  In juni vinden in het Midden-Europese land parlementsverkiezingen plaats. Fico’s sociaal-democratische partij SMER voert de peilingen aan. “De volgende regering moet zoveel mogelijk Roma-kinderen in speciale kostscholen plaatsen”, zei de politicus. Volgens Gedeputeerde voor minderheden Dusan Caplovic weliswaar alleen met instemming van de ouders. “Als we niet ingrijpen, groeit een nieuwe ongeïntegreerde generatie van Roma op”, zo onderbouwde Fico het voorstel.

Slowakije Robert Fico
Premier Robert Fico,
Foto’s: Wikimedia Commons

Achtergesteld
Mogelijk tien procent van de Slowaakse bevolking is Roma, vaak zigeuners genoemd. Velen van hen leven in nederzettingen in het oosten van het land, veelal zonder water en elektriciteit. Werkloosheid is in sommige gemeenschappen boven de 50 procent. De achtergestelde positie is een bron van zorgen in Slowakije en andere landen. Ook zijn er meldingen van aanzetten tot haat en geweld.

Discriminerend
De uitspraak van Fico zet kwaad bloed bij mensenrechtenorganisaties. “Deze voorgestelde maatregel zorgt juist voor segregatie”, zegt Robert Kushen, directeur van ERRC, het Europese Mensenrechtencentrum voor Roma. “Daarnaast is het in strijd met het Europese non-discriminatiebeginsel. Apart onderwijs is slechts toegestaan op grond van godsdienst of taal. En dan alleen met instemming van ouders. Gescheiden onderwijs op grond van etniciteit is strijdig. Ook al gaat het om vrijwillige opname.”

Onderwijssegregatie is al langer een issue in Slowakije. Amnesty bracht vorig jaar aan het licht dat Roma jongeren vaak in scholen voor gehandicapte kinderen worden geplaatst. Ook in het jaarboek 2010 hekelt de mensenrechtenorganisatie die praktijken. Landenexpert van Amnesty in Nederland, Bennie Werink, vindt dat de Roma kinderen in het gewone schoolsysteem thuishoren. 

Slowakije Roma nederzetting
Roma-nederzetting

 

Briefwisseling
Robert Kushen van het ERRC stuurde namens ERRC een brief aan premier Fico. Hij wijst erop dat de segregatie van Roma kinderen op school illegaal werd verklaard door het Europese hof van de mensenrechten in de zaak D.H. and Others v. the Czech Republic. “Het voorstel is illegaal, immoreel en leidt niet tot beter onderwijs”, zo bepleit Kushen. Premier Fico reageerde in april op deze brief. Hij stelt dat de kostscholen Roma jeugd startkwalificaties voor de arbeidsmarkt bezorgt. Ook doorbreekt het volgens hem de ‘ongunstige’ levensstijl van de ouders.

 

Actie?
Wat als de plannen doorgaan? “Dan overwegen we juridische stappen” zegt Kushen. “Voor integratie moeten Roma naar gewone scholen.” Werink voegt daar aan toe: “Actieve maatregelen zijn nodig om bijvoorbeeld taalachterstand weg te werken.” 

Bekijk hier de highlights uit het Amnesty jaarboek 2010:

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief