Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Rapper Def P is dit jaar de Amsterdamse Ambassadeur van de Vrijheid. OneWorld vroeg hem naar het belang van vrijheid voor rappers en de waarde van 4 en 5 mei. 

“Als rapper slinger ik veel woorden het publiek in en het liefst verpak ik die in een boodschap. Veel van mijn nummers gaan over maatschappijkritische onderwerpen als onderdrukking, mensenrechten en slavernij. Toen ik in 2010 een wereldreis maakte, heb ik in Tibet ervaren wat gebrek aan vrijheid en onderdrukking betekenen. Op elke straathoek stond een partytent waar Chinese militairen met machinegeweren patrouilleerden. Ook onzichtbaar is er controle. Google ‘Dalai Lama’ en voor je het weet staan er een paar Chinezen op je hotelkamer. Dat frustreert. Niet zozeer voor mezelf, ik kan met mijn Nederlandse paspoort het land weer uit. Maar wel voor de mensen die daar hun hele leven mee te maken hebben.

[[{“fid”:”47476″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Def P – Ambassadeur van de Vrijheid 2016 – Over vrijheid”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Def P – Ambassadeur van de Vrijheid 2016 – Over vrijheid”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Def P – Ambassadeur van de Vrijheid 2016 – Over vrijheid”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Op Cuba heb ik rappers gesproken over wat het betekent als je in je muziek niet kunt zeggen wat je wilt. Als je daar een slippertje maakt met de tekst beland je in de bak. Daardoor zijn raps daar vaak inhoudsloze feestnummers over met je billen schudden in de club. Dat kan ik niet. Ik zou het dan verpakken in een sprookje. Dan benoem je de dingen niet direct en kun je toch een boodschap overdragen. Maar daar moet je wel flinke ballen voor hebben. Als de overheid je wil pakken, lukt dat ze toch wel.

Één slippertje met je tekst en je belandt in de bak

Nu terreur dichterbij komt, voel ik dat onze vrijheid wordt bedreigd. Dat heeft vooral met domheid te maken. Ik vind het sowieso idioot dat in moderne tijden waarin de wetenschap zich ontwikkelt, het aantal mensen dat een religie aanhangt, groeit. Natuurlijk hebben mensen de keuzevrijheid om te geloven, maar als ze uit naam daarvan aanslagen plegen, raakt mij dat ook weer. Al is het maar dat je niet meer met een waterflesje het vliegtuig in mag en door een bodyscan moet. Als alle mensen goed bij hun hoofd waren, had dat niet gehoeven.

Iedereen moet stilstaan bij de vrijheid die we hebben. Zoals we dat nu doen, een keer per jaar op 4 en 5 mei, is precies goed, anders verliest de boodschap z’n waarde. Vrijheid is als je eigen gezondheid. Je vindt het vanzelfsprekend dat je alles kunt, tot je bij een ongeluk je benen kwijtraakt. Dan weet je pas wat je mist.”

Wie is Def P?Pascal Griffioen (1969), zoals zijn echte naam luidt, is een Nederlandse rapper die in de jaren ’90 doorbrak met de hiphopformatie Osdorp Posse. Dit jaar brengt hij zijn nieuwe soloalbum 30xPi uit en tourt hij door Nederland vanwege zijn dertigjarig jubileum. Op 5 mei treedt hij op in het Amsterdamse Westerpark.

DSCN0027

Over de auteur

Freelance journalist

Hidde Jansen (1989) is freelance journalist die voornamelijk schrijft over duurzaamheidsthema’s, met een specialisatie op het gebied …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief