Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Twee jaar geleden werd Ralien Bekkers verkozen tot VN jongerenvertegenwoordiger op het gebied van duurzaamheid. Nu haar functie er bijna opzit is de ambitieuze studente volop bezig met haar volgende plan: een masterstudie aan Yale universiteit. Ook bereidt ze zich voor op grote internationale conferenties en helpt ze mee met een campagne om Mark Rutte naar een klimaattop in Manhattan te krijgen. OneWorld belde haar om bij te praten.

Je wilt studeren aan Yale University, hoor ik?
"Klopt! Ik ben net aangenomen voor de tweejarige master op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling (Environmental Management) aan Yale Univerisity in New Haven. Een mooie stap om de wereld beter te maken, en ik kijk er naar uit. Ik heb al mijn spaargelden bij elkaar gelegd en krijg wat van mijn ouders, maar het is niet genoeg, dus ik ben bezig om de financiën rond te krijgen." 

En hoe probeer je dat rond te krijgen?
"Ik ben een crowdfunding-campagne begonnen, www.raliennaaryale.nl. In één week tijd heb ik nu meer dan 7,500 euro opgehaald. Ik kom in totaal bijna 40,000 euro tekort, en ik  hoop met deze actie minimaal 20,000 euro op te halen. Vrienden en familie, maar ook mensen die ik niet ken maar via social media van mijn actie hebben gehoord,  kunnen via die site een kleine bijdrage doen.
Ik heb het geprobeerd te financieren via beurzen maar het is in Nederland heel moeilijk om een beurs voor zo’n studie te krijgen. Dat is jammer, want het lijkt mij juist zo belangrijk om ook studenten te steunen die het grotere geheel willen onderzoeken, waarbij systeemdenken centraal staat, en in verbindende disciplines willen werken.
Ik had het laatst met anderen hierover: mocht dit crowdfunden goed werken dan zouden we dit model eigenlijk vaker moeten toepassen voor studenten die het nodig hebben. Er zijn ontzettend veel jongeren met hoge ambities die veel baat zouden hebben bij een studie over duurzame ontwikkeling en de uitdagingen van de 21e eeuw, dus misschien kunnen we een manier vinden om via dit soort systemen mensen financieel te ondersteunen."

Meld je gewoon aan voor je droomstudie, en vind dan een manier om het te financieren

Zou je het anderen ook aanraden, zo’n dure studie kiezen?
"Ja! Ik hoor vaak van anderen: kan dat zomaar als Nederlandse student,  je opgeven bij zo’n universiteit? Maar het kan dus wel. Ik zou zeggen: de wereld is groot en durf te dromen! Mensen hadden mij als advies gegeven: meld je gewoon aan voor je droomstudie, en vind dan een manier om het te financieren. Dat zou kunnen via een studiebeurs of bijvoorbeeld crowdfunding zoals ik het doe, maar misschien kun je ook een bedrijf vragen om je te sponseren."

Ralien Catootje Bekkers (Amsterdam 1992) behaalde haar bachelordiploma Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
Als jongeren-vertegenwoordiger nam ze onder andere deel aan de conferentie voor duurzame ontwikkeling Rio+20, de klimaattoppen in Doha en Warschau en de High Level Week van de Algemene Vergadering vorig jaar september. Ze wordt opgevolgd door Ties Mouwen die vorig jaar al meeliep als junior-vertegenwoordiger. Ralien eindigde afgelopen jaar als
55ste en jongste op
de lijst in de Trouw Duurzame 100.

Wat hoop je te leren aan Yale wat je verder gaat helpen?
"Ik ben vooral geïnteresseerd in de economische kant van duurzaamheid. Dus, hoe zorgen we voor economische prikkels om goede dingen te doen. Hoe kunnen we de focus leggen op het verduurzamen van de economie, en een groen en circulair economisch model creëren waar iedereen baat bij heeft. Er zijn uitstekende economen verbonden aan de Yale-universiteit waar ik hopelijk veel mee samen kan werken en van kan leren. Daarnaast is het een hele stimulerende omgeving om te studeren, al die ambitieuze studenten van over de hele wereld bij elkaar."

Ben je op dit moment nog aan het werk als VN jongerenvertegenwoordiger?
"Jazeker! Ik ondersteun de andere jongerenvertegenwoordigers in hun voorbereiding op het World Conference on Youth volgende week in Sri Lanka. Zelf ga ik over 2 maanden weer richting de VS om het High Level Political Forum en de Open Working Group on Sustainable Development Goals bij te wonen. En, we hebben net een nieuwe campagne gelanceerd. Er komt in september een klimaattop voor wereldleiders aan, georganiseerd door VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon, en wij willen als jongeren dat Mark Rutte daar ook bij aanwezig is. Daarom zijn we de campagne #DusMarknaarManhattan gestart. Op de site kunnen jongeren berichten achterlaten voor Rutte om aan te geven hoe belangrijk wij het vinden dat hij als minister-president interesse toont in een duurzame toekomst."

Wanneer begint je Yale avontuur?
"Over een paar maanden al. Eind juli begint de introductie en vrij snel daarna aan de studie!"

Over de auteur

Rienke Holtland is sociaal antropoloog en loopt stage bij OneWorld. Ze heeft in Tanzania, Albanië, Kenia, Burkina Faso en Ethiopië …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief