Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ze maken geen betaalde reclame, en kiezen ervoor om campagnes te voeren tegen dierenproeven, bonthandel en schaliegasboringen. Al vanaf het begin van Lush is duurzaamheid onderdeel van hun identiteit. Dit jaar bestaat Lush twintig jaar en hebben ze bijna 1.000 winkels in 50 landen, waarvan acht in Nederland. Deze zomer wordt vestiging nummer negen geopend op het Centraal Station in Amsterdam. Niet alle onderwerpen lijken even logisch voor een cosmeticabedrijf, maar volgens campagne- en communicatiemedewerker Amadea Boneschansker past het perfect binnen de visie van Lush.

De modemeisjesIn 2013 sloegen ze de handen ineen met Britse mode-ontwerpster Vivienne Westwood die speciaal voor Lush een furoshiki ontwierp, om op die manier aandacht te vragen voor de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die normaal gesproken gebruikt wordt, met name rond de kerstdagen. Plotseling stond Lush in alle grote modebladen, van Vogue tot Cosmopolitan en ineens waren ook modemeisjes geïnteresseerd in Lush.

“Dat was een leuke bijkomstigheid”, zegt Amadea. “We bereikten daarmee misschien een andere doelgroep dan normaal, maar daar zijn we niet heel erg mee bezig, we doen ook niet aan marktonderzoek. We willen vooral dingen doen die we zelf belangrijk vinden.”

Sign of love
“Op nationaal niveau hebben we campagne gevoerd tegen bont. Zo verkochten we een speciale zeep waarvan de hele opbrenst naar Bont voor Dieren ging en kunnen mensen (nog steeds) bont inleveren in onze winkels. Wij zorgen dat het bij Bont voor Dieren terechtkomt en wordt gebruikt voor educatie, om jongeren te onderwijzen over het dierenleed achter bont. Ook informeerden we onze klanten tijdens een Nederlandse campagne met Sea First Foundation over tonijnvangst en overbevissing en lieten we mensen vegetarische tonijn proeven in onze winkels. Vorig jaar lanceerden we een enorme internationale campagne, Sign of Love, om aan te geven dat wij vinden dat liefde voor iedereen (hetero's en LHBTs) is. We willen ons uitspreken tegen het homo-onvriendelijke klimaat dat heerst in sommige landen – ook in landen waar Lush zich heeft gevestigd.”

Extreme etalage bij Lush, Regent Street LondenExtreme etalage bij Lush-winkel in Londen

Proefdierlaboratorium
“Onze winkels zijn gevestigd op A-locaties. Dat geeft ons de kans via onze etalageramen ook ethische onderwerpen aan te kaarten bij een groot publiek. Een voorbeeld: onze etalage op Regent Street, London, hebben we voor een dag ingericht als proefdierlaboratorium. Om aan te geven waar we tegen strijden, onderging een vrijwilliger hier vreselijke dierproeven die nog steeds voor cosmetica worden gedaan. Binnen onze campagnes willen we onze klanten graag handelingsperspectief bieden. Naast het shockeffect dat sommige campagnes met zich meebrengen, vinden we het belangrijk constructief bij te dragen aan verandering. Beter omgaan met dieren, het milieu, maar ook met de wereld in het algemeen is het idee achter Lush.” Boneschansker legt uit dat in het kernteam ook mensen werken die zich alleen maar met ethische vraagstukken bezig houden. “Als er een thema is dat ons aanspreekt, dan gaan we in overleg met het campagneteam in Engeland en als zij akkoord gaan, dan gaan we campagnevoeren.”

Fairtrade cacaoboter Lush gebruikt zelf veel cacaoboter als basis voor hun producten, die afkomstig is uit Costa Rica, de Dominicaanse Republiek of van een vredesgemeenschap in Colombia. Alle cacaoboter is fairtrade en biologisch. Alle ingrediënten die ze gebruiken in hun producten staan vermeld op hun website. De fabrieken van Lush zijn verspreid over Engeland, Canada, Kroatië en Japan. Qua omzet noteerde Lush  €634 miljoen voor het fiscaal boekjaar 2014, met een winst voor belasting van €32,5 miljoen. Daarvan is €5,3 miljoen uitgekeerd aan goede doelen.

 

De gevaren van TTIP
Op dit moment is het TTIP-verdrag een onderwerp dat Lush bezighoudt. Het grote handelsverdrag tussen de VS en Europa zou verstrekkende negatieve gevolgen kunnen hebben voor Lush als  het verdrag er komt. “Wat de precieze gevolgen zijn, is nog onduidelijk. Dat is ook juist het punt: dat het nog zo onduidelijk is maar sluipenderwijs en ongevraagd zijn entree maakt. In onze ogen kan TTIP onder andere een gevaar zijn voor milieu, arbeidsrechten en voedselveiligheid en het lijkt er zelfs op dat grote bedrijven boven de wet kunnen staan. Los van het feit dat het ook met cosmetica te maken heeft, denken we dat dit verdrag niet goed is voor de wereld, op meerdere gebieden.” Naar aanleiding van het TTIP-verdrag heeft Lush een aantal ontmoetingen gehad met John Hilary, directeur van War on Want.

Geen grote organisaties, geen hoge salarissen
Lush gaat met regelmaat partnerschappen aan met organisaties, klein en groot, om ze op die manier een podium te geven of financieel te ondersteunen. Soms wordt Lush benaderd door een organisatie, meestal is het andersom. Volgens Boneschansker ligt dat aan het feit dat niet veel organisaties het idee hebben dat ze kunnen aankloppen bij een cosmeticabedrijf voor hulp. “We worden wel eens benaderd voor de Charity-pot, een product dat wij verkopen en waarvan de opbrengst geheel (behalve de btw) naar een goed doel gaat. Wij leggen contact met de organisaties en vragen of we ze kunnen helpen.

Lush Charity Pot

 

Grote organisaties ondersteunen we niet financieel, alleen kleine organisaties met een jaarlijks inkomen onder de €250.000.” Ter illustratie: in 2014 werd wereldwijd ruim vijf miljoen euro gedoneerd aan meer dan 1000 Charity Pot-organisaties. Lush legt persoonlijk contact met organisaties, meestal kleinere organisaties die met een bescheiden bedrag al een enorm verschil kunnen maken. De criteria zijn dat de stichtingen zich inzetten voor het milieu, dierenbescherming en mensenrechten. Boneschansker legt uit dat van de donaties in principe geen salarissen worden betaald, maar dat het vooral naar de financiering van projecten gaat. Zoals een website die scholen hulp biedt bij het aanvragen van zonnepanelen op schooldaken of een informatiebus die door Nederland rijdt en mensen inzicht geeft in het leven van dieren in de bioindustrie. 

3 tips van Amadea Boneschansker voor het vinden van partners:

1.  Kies partners die jouw visie begrijpen en aanvoelen.
 

2. Kijk niet naar wat populair is, maar naar wat je echt belangrijk vindt. Blijf dichtbij je hart.

 

3. Soms heb je hele mooie grote organisaties met enorme budgeten die een prachtige campagne kunnen opzetten, maar kijk juist naar het inhoudelijke werk van een kleine organisatie, ook al hebben ze helemaal geen flashy promotiemateriaal.

De vraag waarom ze dit doen, komt al snel boven. Deze (kleine) partners hebben toch weinig toe te voegen aan Lush als bedrijf? Waarom zouden ze zich druk maken over zaken die niet direct aan hun core business linken? Amadea: “Voor ons als Lush is het erg belangrijk dat het beter gaat in de wereld, mensen die voor ons bedrijf werken zijn vaak ook heel gepassioneerd en betrokken. Je kunt zeggen, 'het is maar een druppel op een gloeiende plaat', maar ondertussen kan een kleine organisatie wel heel veel mensen inspireren.”
Voor de toekomst staat China op de kaart. Op dit moment is het daar nog verplicht om op dieren te testen voor cosmetica, maar Lush is al bezig om via politieke druk en lobbyisten daar invloed op uit te oefenen. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief