Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“De gigantische antiracismedemonstratie in Amsterdam in maart van dit jaar liet zien dat we een ander tijdperk zijn ingegaan: mensen laten zich gelden. Niet iedereen is daar blij mee. Na de uitspraak op 3 juli 2014, toen de rechter besloot dat Zwarte Piet inderdaad leidt tot een negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur, hadden de burgemeester van Amsterdam en de organisatie van de Sinterklaasintocht het mandaat om de intocht te vernieuwen. Maar de burgemeester ging in hoger beroep en wilde dat ik meedeed. Toen ben ik uit het overleg gestapt.

Ik werd met buitensporig geweld gearresteerd omdat ik een T-shirt droeg met ‘Zwarte Piet is racisme’ erop

In praatprogramma’s en interviews probeerde ik mijn standpunt over Zwarte Piet, emancipatie en racisme uit te leggen. Dat ging vaak goed, maar het was ook confronterend. In 2011 werd ik met buitensporig geweld gearresteerd tijdens de intocht in Dordrecht omdat ik een T-shirt droeg met ‘Zwarte Piet is racisme’ erop. Dit kwam vaak terug in de media. Veel mensen weten niet dat ik aan dat incident chronische rug- en nekklachten heb overgehouden. Gelukkig heeft de Ombudsman het incident onderzocht en in oktober dit jaar laten weten dat de politie fout zat.

Wie is Quinsy Gario?Kunstenaar Quinsy Gario (30) verzet zich al vier jaar tegen de figuur van Zwarte Piet. Hij won de rechtszaak tegen de vergunning voor de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Burgemeester Van der Laan ging in hoger beroep en werd in het gelijk gesteld. 

Toch bleef de discussie heftig. De PVV stelde Kamervragen over mij, mijn Twitterpagina stroomde vol met haatberichten en doodsbedreigingen als ‘ik ga je kapotmaken en je opdrachtgevers ook’. Inmiddels ben ik gewend aan die berichten omdat ik weet dat het niet om mij draait, maar om het hinderen en terugdraaien van de voortgang van de zwartepietendiscussie. 
De optredens in de landelijke media lieten duidelijk zien dat we in Nederland de publieke arena’s missen waar diversiteit als een gegeven wordt meegenomen.

Wat ik deze winterperiode ga doen? Genieten van Kerst met mijn familie, zoals elk jaar. En uitwerken wat ik volgend jaar allemaal wil bereiken.” 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief