Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op 16 juni berichtte de South Wales Evening Post over een schokkend label, genaaid in een bij de Primark gekocht jurkje. Voor Rebecca Gallagher is het reden genoeg om het kledingstuk niet meer aan te trekken. “Je hoort allerlei verhalen over de mensen die in naaiateliers in andere landen werken. Ik voel me nu zo schuldig. Ik kan het jurkje nooit meer dragen.”

'Forced to work exhausting hours' staat op het label in Rebecca’s jurk.

Zwoegende medewerkers
Gallagher staat nu pas echt stil bij de kleding die ze koopt. “Om eerlijk te zijn heb ik nooit echt nagedacht over de manier waarop kleren worden gemaakt. Maar nu denk ik veel na over de herkomst van onze goedkope kleding. Ik moet er niet aan denken dat mijn zomertopje gemaakt wordt door uitgeputte mensen die uren moeten zwoegen in een slavenhok hier ver vandaan.”

Reactie van Primark
Wie het label aan het jurkje vast heeft gemaakt is onduidelijk. Primark probeert dit mysterie te ontrafelen. Er wordt volop gespeculeerd dat een fabrieksmedewerker het label erin naaide, maar er wordt ook gesuggereerd dat het label is toegevoegd toen het jurkje al in Groot-Brittannië was. De Primark heeft gister gereageerd via de Britse Vogue: "We vinden het raar dat dit nu aan het licht komt, aangezien de jurk meer dan een jaar geleden in de uitverkoop was. Er zijn geen andere gevallen van deze aard met betrekking tot deze jurk.” Primark is lid van de Ethical Trade Initiative (ETI). Volgens de woordvoerder is hun gedragscode gebaseerd op de ETI basiscode

Beeld: Matthew Horwood © WALES NEWS SERVICE

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief