Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“Kom alsjeblief kijken. We hebben veel geld uitgegeven voor uw veiligheid.” De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashane herhaalt tot vervelens toe dat de angst voor de criminaliteit in haar land overdreven is, maar weinig voetbalfans geloven haar. Volgens de laatste schattingen zullen er maar een goede 300.000 buitenlandse fans het wereldkampioenschap live meemaken, terwijl de organisatoren aanvankelijk op 450.000 bezoekers hadden gerekend.

Bewakingsfirma’s verdienen grof geld aan het onveiligheidsgevoel. Tientallen buitenlandse ondernemingen die normaal vooral actief zijn in landen als Afghanistan, Irak en Haïti, hebben tijdelijke kantoren geopend in Zuid-Afrika. Experts schatten dat al die buitenlandse ondernemingen samen 50.000 medewerkers naar Zuid-Afrika sturen. Die manschappen komen bovenop de naar schatting 420.000 lijfwachten en bewakers die de Zuid-Afrikaanse bewakingsfirma’s inzetten.

Vraag blijft hoog
“Veel van de buitenlandse veiligheidkrachten zijn voormalige agenten of huurlingen uit landen als Kroatië en Servië”, zegt Charles Pellegrini, consultant en risico-analist. “Ze verdienen 5000 tot 6000 euro per maand.” Klanten betalen dus een gepeperde rekening, maar in de aanloop naar het WK blijft de vraag hoog.

Dat mag op het eerste gezicht verwondering wekken, want de Zuid-Afrikaanse regering investeert ook zwaar in veiligheid. De overheid zet 41.000 agenten en andere veiligheidsmedewerkers in om de stadions en hun omgeving, het transportsysteem en andere mogelijke doelwitten te bewaken. Ook speciale eenheden van het leger staan paraat.

Gewone diefstallen
Experts zijn het erover eens dat het wereldkampioenschap extreem beveiligd is en dat de kans op aanslagen of andere ongeregeldheden die rechtstreeks verband houden met het toernooi, klein is. Het grootste gevaar vormt de “gewone” misdaad, die in Zuid-Afrika met 50 moorden en 240.000 diefstallen per dag behoorlijk indrukwekkend is. Fans die de overwinning van hun team vieren of die de lange verplaatsingen tussen de stadions op eigen houtje ondernemen, zullen moeten uitkijken.

Maar veiligheidsfirma’s hebben voor iedereen een oplossing. Een Britse onderneming verkoopt via internet zelfs een kogelwerend vest in de kleuren van de nationale ploeg, tegen amper 48 euro.

Foto boven: Bodyguard (cc) Oliver Wolters

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief