Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

*Doorstrepen wat niet van toepassing is.
Media en politiek lijken soms de indruk te willen wekken dat de poorten van Europa en Nederland wagenwijd openstaan. Maar wat zeggen de cijfers?  

Een data analyse van migranten data van Eurostat wijst iets anders uit. Vorig jaar weigerde Nederland meer dan de helft van de asielaanvragen.

Formulieren geen mensen
Hierbij is het belangrijk om op te merken dat het hier om procedures – lees: formulieren – gaat. Een asielzoeker kan meerdere asielaanvragen indienen. Het aantal asielprocedures is dus niet gelijk aan het aantal personen, asielzoekers.

Geen asiel
Toch blijkt uit de data dat Nederland en Europa best ‘nee’ durven te zeggen. Estland, Kroatie, Letland, Portugal, en Slovenie besloten zelfs in honderd procent van de gevallen geen asiel te verlenen. Het Europees gemiddelde ligt op ruim 82 procent.

Wel asiel
In ruim 48 procent van de gevallen verleent Nederland asiel. Dat is goed voor een vierde plek in de top van meeste positieve beslissingen, na Italie, Bulgarije, en Finland. Het Europese gemiddelde ligt op bijna 18 procent.

Europese verschillen
De verschillen tussen de Europese landen zijn groot. Het verklaart de lopende discussie over een mogelijke herverdeling van vluchtelingen over de landen.

Maandag 16 november brengen OneWorld en Pakhuis de Zwijger de kopstukken uit medialand bij elkaar om de rol van de media bij de vluchtelingenstromen kritisch tegen het licht te houden. Deelname = gratis, aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger. Volg ook ons Facebook event en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe sprekers!

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500