Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eerlijk hoeft niet per se hip te zijn: de oude stempel laat van zich horen. Dat bewijst GroenLinks-man Bram van Oijk, de winnaar van de Fair Politician of the Year Award. “Vernieuwing is geen doel op zich.”

Van Ojik is op 26 juni door de Foundation Max van de Stoel (FMS), een fusie van de Evert Vermeer Stichting en de Alfred Mozer Stichting, aangewezen als de meest faire politicus van het jaar. “Ik ben geweldig trots en ik ga mijn best doen om hier volgend jaar weer te staan.”

De prijs werd uitgereikt door Manuëla Monteiro, uitzwaaiend directeur van Hivos. Van Ojik: “Ik voel mij met haar verbonden, doordat we beiden vinden dat een term als ‘internationale solidariteit’ gewoon nog kan. Ik ben heus niet vies van modern, maar ik vind dat vernieuwing geen doel op zich is.” Van Ojik heeft de prijs te danken aan zijn inzet voor  eerlijk beleid, waarbij niet alleen het Nederlandse belang voorop staat, maar de impact van onze politiek op ontwikkelingslanden centraal wordt gesteld. Hij maakte zich dit jaar met name sterk voor de positie van vrouwen, die recht hebben op eerlijke werkomstandigheden. Ook op andere thema’s zette hij zich in, van biobrandstoffen tot belastingontwijking, eerlijke handel tot maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Op de tweede plek eindigde Joël Voordewind (ChristenUnie), die de strijd tegen kinderarbeid in met name de Turkse katoensector aan de orde blijft stellen. Voordewind vindt dat we als consumenten te weinig weten van de manier waarop onze kleding wordt geproduceerd.

Derde werd Jasper van Dijk (SP), die belastingontwijking wil helpen voorkomen. Door belastingontwijking van grote bedrijven lopen ontwikkelingslanden elk jaar miljarden euro’s mis.

Judith Sargentini bemachtigde op 25 juni de European Fair Politician of the Year award. Dat mocht Van Ojik, die van de 150 kamergenoten ‘won’, gerust weten: “Ik heb van 753 anderen gewonnen,” fluistert ze hem lachend toe, vlak voordat hij de beker in ontvangst neemt. Sargentini ziet haar prijs als een aanmoediging om te blijven strijden voor ontwikkelingssamenwerking. Na de uitreiking twittert ze: “Deze meest faire MEP van het jaar gaat maar eens slapen. Morgen moet de wereld weer gered worden.”

 

Foto: GroenLinks

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief