Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds kort wordt er in Cambodja’s hoofdstad Phnom Penh geëxperimenteerd met openbaar vervoer. Tien bussen banen zich inmiddels een weg door de stad.

Tot voor kort had Phnom Penh, met bijna twee miljoen inwoners, geen openbaar vervoer. Om door de stad te komen waagden inwoners van de stad zich aan gevaarlijke ritjes op motortaxi’s of namen ze een stoffige tuktuk.

Op het platteland en tussen Cambodjaanse steden rijden wel gewoon bussen, maar in de hoofdstad had openbaar vervoer tot nu toe weinig prioriteit. Een derde van de Cambodjanen heeft niet eens toegang tot stromend water.

Tijd is rijp
De Japanse overheid vond het echter wel eens tijd voor openbaar vervoer in de stad. “De Cambodjaanse economie groeit gestaag en de straten van Cambodja zijn vol met verkeer,” zegt een afgevaardigde van de Japanse overheid tegen The New York Times. “De tijd is er dus rijp voor.”

Bij wijze van experiment rijden er inmiddels tien bussen over Monivong Boulevard, de drukke hoofdstraat van Pnomh Penh. Inwoners van de stad proberen de busses met enthousiasme uit. “We weten niet waar we heen gaan,” vertelt een 13-jarige studente, die voor het eerst met de bus meerijdt. “Het is een nieuwe ervaring.”

1500 Riel
Volgens een medewerker van de buslijn is het vooral druk tijdens de spits en maken zo’n 3000 mensen er dagelijks gebruik van. Een ritje kost omgerekend zo’n 25 eurocent (1500 Riel).

Of de buslijn zal blijven bestaan, is nog onzeker. Het experiment heeft een maand om te bewijzen dat het een succes is. Zonder subsidie kan het nieuwe busnet waarschijnlijk niet blijven bestaan. Het is nog de vraag of het stadsbestuur wil meebetalen. 

Bekijk filmpjes en lees meer op The New York Times.
Beeld: (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief