Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kami is dolverliefd op haar vriend Sid. Op een van de ondergrondse gay feesten in de Pakistaanse havenstad Karachi liep ze hem tegen het lijf. “Hij is heel erg romantisch en zeer uitgesproken over de discriminatie van homoseksuelen en transseksuelen in ons land. Hij is mijn grote leermeester”, vertelt ze.

Toen ze Sid ontmoette, dacht ze nog homoseksueel te zijn. “Wist ik beter?”, zegt ze verontschuldigend. Ze groeide op in een beschermd milieu waar onderwerpen als genderidentiteit onbespreekbaar waren. “Ik voelde dat ik anders was dan mijn broers en zussen. Ik was heel meisjesachtig en viel op jongens.”

Transseksueel

Kami raakte verward. “Dat meisje in me bleef. Toen ik me meer ging verdiepen, kwam ik tot de conclusie dat ik een transseksueel ben. Ik voelde me erg opgelucht. Ik weet nu wie Kami Sid is”, vertelt ze lachend. Ze liet haar haren groeien, ging make up dragen en veranderde uiterlijk in een vrouw. “Sid had er absoluut geen moeite mee. Ik bleef de Kami op wie hij verliefd was geworden.”

Kami en Sid wonen nu zeven jaar samen en willen graag trouwen. Ze zijn het beroemdste en meest uitgesproken gay-transgender koppel van Pakistan. Ze houden van provoceren. De keuze voor hun huwelijk is gevallen op Amsterdam. Sinds haar bezoek aan Nederland is de Hollandse hoofdstad voor haar ‘het Mekka van de tolerantie en vrije liefde’.

Trouwen

De transgemeenschap in haar land volgt het stel op de voet. Trouwen met hetzelfde geslacht is strafbaar in Pakistan. Maar Kami heeft al heel wat taboes doorbroken. Zo verscheen ze als het eerste trans-fashionmodel op verschillende internationale televisiechannels. Eveens in de Pakistaanse huiskamers was ze te zien. “Niemand van ons dacht ooit dit niveau als transvrouw te kunnen bereiken. Waarom niet?”, zegt ze eigenwijs. Binnenkort komt de film uit waarin ze als transvrouw een zeer serieuse rol speelt. Nu eens niet als ‘clown’ die met dans en grappen het volk dient te vermaken. De volgende stap op haar ‘bucket list’ is trouwen. Omdat ze van Sid houdt.

Haar vriendin Inaya heeft eveneens al heel lang de wens met haar ‘bo’, zoals ze hem aanspreekt, in het huwelijksbootje te stappen. Ze ziet het boterbriefje als bewijs van hun liefde. Inaya is nog nooit in Amsterdam geweest. Maar uit de verhalen van Kami denkt ze dat het liberale Nederland een optie is.

Swat Vallei

Inaya overweegt na haar huwelijk in Europa politiek asiel aan te vragen. Haar ouders accepteren haar niet als transgender. Ze komt uit de Swat Vallei bij de Afghaanse grens. Een conservatieve streek waar de vader met zijn kind bloedig afrekent als die het gezin ten schande bracht. Haar broer volgt haar op haar hielen. Een huwelijk in Europa is een goede reden om Pakistan te verlaten.

Kami wil na haar bruiloft terug naar Pakistan. Maar daar riskeert ze gearresteerd te worden. Toch zet ze haar plannen door.  “We willen graag een voorbeeld zijn voor onze LGTB gemeenschap en hopen met ons huwelijk een doorbraak te forceren. Er zijn zoveel transseksuele koppels die willen trouwen. In het leven draait het toch om de liefde. Wij houden van elkaar. Wij hebben dezelfde rechten!”

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief