Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens de lange, warme paasvakantie benadert de Argentijnse trots het kookpunt. Of het nu gaat om voetbal of de paus, aartsrivaal Brazilië moet het ontgelden. Wie gaat het winnen: de tango of toch de samba?

‘Pa.. pa.. pa.. pa.. papa Americano!’ klinkt het snoeihard door de opengedraaide autoraampjes van een Renault 12 op de Avenida Corrientes in Buenos Aires. Een verbastering van de populaire dansplaat ‘Pan Americana’, ter ere van Pancho Uno, zoals paus Franciscus de eerste hier liefkozend wordt genoemd.

Bosbrand
Een al langer bestaande YouTube video waarin de Papa Americano op de hak wordt genomen, krijgt een tweede leven en verspreidt zich de afgelopen dagen als een Corsicaanse bosbrand over het Latijns Amerikaanse internet:

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”19378″,”attributes”:{“height”:260,”width”:178,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Maar het kan de Argentijnen niet deren, het volume gaat verder omhoog en het dak eraf, ze vinden het allemaal prachtig.

Pauselijk ritme
‘Als de paus een Argentijn is, dan is god een Brazilaan’, zei de Braziliaanse president Dilma Rousseff na haar bezoek aan Pancho Uno vorige week. Het Argentijnse antwoord liet niet lang op zich wachten. Een komisch gezelschap nam een muziekvideo op, verkleed als de groep niet gekozen kardinalen (waaronder de Braziliaanse kardinaal Odilo Scherer) waarmee ze de Brazilianen het boed onder de nagels proberen te halen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”19379″,”attributes”:{“height”:260,”width”:178,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Laten we een pauselijke ritme spelen, uno cumbia papal (cumbia is een zeer populaire snelle dansmuziek, red)”, roepen de kardinalen. En daarna: “Wie niet beweegt op dit lied is een Judas!”

Brazilianen, Brazilianen, jullie kijken zo somber. Wij hebben Pancho Uno, die is groter dan Pele.

Brazilianen, Brazilianen, jullie kijken zo somber. Bij de mis wordt geen caiparinha gedronken, maar we leggen onze eed af met Fernet (Argentijns kruidendrank, red).”

Ook deze video is inmiddels miljoenen keren bekeken. De temperatuur stijgt hier in Buenos Aires, waar men het Braziliaans antwoord ongeduldig afwacht.

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief