Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De aardbeving van 2010 heeft niet alleen huizen vernietigd, maar ook speciale slaapplekken voor marktvrouwen. Hierdoor zijn marktvrouwen genoodzaakt op hun werkplek te overnachten. Een verslag van een nacht op Croix-des-Bossales, Haïti’s grootste en vuilste markt, in een sloppenwijk van Port-au-Prince. Hier wordt meer dan tweederde van de lokale producten verhandeld.

Het is al pikkedonker als de propvolle vrachtwagens aankomen. Op de daken zitten vrouwen op hun goederen. Mannen hangen aan de wagens, omdat op de zitplaatsen de overige goederen liggen. De vrachtwagens stoppen voor de Croix-des-Bossales markt en er wordt direct begonnen met het lossen van allerlei spullen; van tweedehands kleding tot aan lokale groenten en fruit. Intussen lopen vrouwen de markt op, zoekend naar een geschikt plekje om de komende dagen door te brengen.

De 47-jarige Christiane is samen met haar twee tienerdochters. Ze lopen naar het “Kenscoff gedeelte” van de markt; hier werken de vrouwen die net als zij uit Kenscoff komen. Op deze markt heeft Christiane haar eigen hoekje. “Gelukkig, mijn bed staat er nog”, zegt ze opgelucht. Want dat is na een weekend thuis slapen altijd weer afwachten. Het bed bestaat uit enkele planken, een tweedehands matras en oud tentzeil. Als voorbijganger had ik eerst niet in de gaten dat het een bed was. Pas toen het zeil was verwijderd, werd de matras zichtbaar. 

Ondertussen is de 36-jarige Sanila ook op het Kenscoff-gedeelte aangekomen, en wijst ze aan waar ze haar vier grote zakken met broccoli en wortels wil hebben. Dit is de plek waar ze de komende dagen zal slapen en verkopen. De eerder aan de vrachtwagen hangende mannen, verslepen nu de zware zakken naar de gewenste plekken. Sanila heeft lakens meegenomen, een extra dikke trui en een doekje voor haar haar. Nadat ze haar tanden heeft gepoetst in het douche- en toiletgedeelte, neemt ze plaats op haar zakken groenten. Om haar heen tel ik wel twintig tot dertig dames die hetzelfde doen. De resterende vrouwen hebben net als Christiane een matrasje in een soort van zelfgemaakt krottendepot.

Even voor 04.00 uur ‘s morgens, wanneer het nog donker maar heerlijk koel is, beginnen de eerste dames spaghetti, een ei of kip en koffie als ontbijt te maken. Ze verkopen het aan de andere marktvrouwen, terwijl deze hun producten klaarmaken voor de verkoop. Even later komen de eerste klanten en begint de verkoop. De meeste verkopers verblijven twee tot vijf dagen op de markt.

 

670

Over de auteur

Talitha Stam (1984) is antropoloog en journalist en deed, onder andere, vlak na de aardbeving in Haïti in 2010 onderzoek naar …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief