Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Dr. Benoit Kalasa, afgevaardigde van de Verenigde Naties, heeft de situatie van ouderen in Afrika onderzocht en publiceerde ‘Population and Ageing in Africa: a Policy Dilemma?’ Afrikaanse overheden hebben  geen budget  ingepland voor deze groeiende groep ouderen, concludeert hij. “Ouderen vielen lange tijd niet op. Nu is er een grote groep hulpbehoevenden ontstaan, waarvoor de overheden geen voorzieningen hebben.”

verticaaloudafrikaans
Afrikaanse vrouw (cc)

Dubbele vergrijzing
De grootste oorzaak is dubbele vergrijzing. “Er komen steeds meer ouderen en die worden ook steeds ouder,” benadrukt Henk van Stokkom, directeur van de Nederlandse hulporganisatie Oud in Afrika. In Afrikaanse landen zijn er amper voorzieningen voor de bejaarden. Zij moeten zichzelf maar zien te redden. Lange tijd namen de kinderen de verantwoordelijkheid voor hun (groot)ouders. Deze zogenoemde ‘extended families’, waarbij de opa en oma’s bij de kinderen of kleinkinderen introkken, komen echter steeds minder voor.

Vergeten groep
Niemand neemt meer verantwoordelijkheid voor de ouderen. ” Kinderen trekken weg naar de grote stad, of overlijden aan de gevolgen van aids,” aldus Van Stokkom. Grote organisaties die actief zijn in Afrikaanse landen laten ook afweten. “Ouderen zijn een vergeten groep.” Organisaties die zich richten op de ontwikkeling in Afrika hebben vaak weinig interesse in de ouderen. Dat heeft twee redenen volgens de directeur. “Jongeren hebben de toekomst en ouderen voegen volgens de grote organisaties niks meer toe aan de economie.”

Tussen 2006 en 2050 zal het aantal ouderen (mensen boven de 60) verdriedubbelen van 650 miljoen, naar twee miljard mensen op de hele wereld.

60 procent van de ouderen woont nu in ontwikkelingslanden. In 2050 zullen dat er meer dan 80 procent zijn.

80+-ers zijn de grootst groeiende leeftijdsgroep ter  wereld.

Age Demands Action
Grote, internationale organisaties die zich bezig houden met de rechten van ouderen zijn Worldgranny en HelpAge. Zij strijden er al jaren voor om de problematiek onder de aandacht van de VN en vooral de overheden te krijgen. In 2010 startte HelpAge de actie ‘Age Demands Action‘. Hiermee strijdt de organisatie voor de erkenning van ouderen in het systeem van de overheid. Ze eist  een universeel sociaal pensioen voor ouderen, verbeterde toegang tot gezondheidszorg en het recht op een respectvol  en actief leven op je oude dag. Eén grote vooruitgang is al geboekt. In november 2010 nam de VN een resolutie aan voor een werkgroep die gaat uitzoeken hoe de positie van ouderen verbeterd kan worden.

 

Bekijk hier een filmpje van Mambapoint over een self-help groep van ouderen in Kenia.

Foto boven (cc): Vrouw van Lesotho

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief