Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif bespreekt films die deze dagen in première gaan tijdens de Hivos Tiger Awards Competition. Vandaag: Oscuro Animal.

Hivos Tiger Awards Competition
Deze weken vindt het International Film Festival Rotterdam plaats. Ontwikkelingsorganisatie Hivos is hoofdsponsor van het festival en presenteert zelf de Hivos Tiger Awards Competition. Elke dag gaat een nieuwe 'tiger' in première. Hivos steunt filmmakers wereldwijd. 

Elke keer als ik terugkeer naar Liberia, het land waar ik vandaan kom, ben ik verbaasd over de bereidwilligheid van mensen om hun ervaringen tijdens de meer dan tien jaar durende burgeroorlog te delen. Geen gruwelijkheid is mij bespaard gebleven. Over de doden, de aanvallen en het uitroeien van een hele bevolking, zoals in Bakedu, de geboortestad van mijn ouders, krijg ik in detail te horen.

Het luisteren naar die verhalen is niet leuk, laat staan het zien van de beelden. Maar hoe vertel je een oorlogsverhaal? Hoe verfilm je het? Toon of beschrijf je extreme gruwelijkheden zoals in Beasts of No Nation, een film over een burgeroorlog in een niet nader genoemd Afrikaans land? Of pak je het anders aan, door de verschrikkingen te suggereren? Voor die laatste optie koos Felipe Guerrero om zijn verhaal over een burgeroorlog te vertellen.

[[{“fid”:”45028″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Oscuro animal – trailer”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Oscuro animal – trailer”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Oscuro animal – trailer”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Felipe Guerrero vertelt een gruwelijk verhaal op een draaglijke manier. Maar de ellende staat op hun gezicht te lezen

Oscuro Animal gaat over drie vrouwen die zich in een door oorlog geteisterd land bevinden. Na de dood van haar familie blijft Rocio alleen over en probeert te ontsnappen uit een gebied omringd door vijanden. La Mona, die stelselmatig wordt misbruikt door een paramilitair, neemt het heft in eigen hand door hem te doden en op de vlucht te slaan. Ook Nelsa, zelf een paramilitair, besluit nadat ze betrokken was bij een aanval waarbij onschuldige boeren zijn gedood,  zich met behulp van een collega te distantiëren van haar eenheid. Zo vluchten de drie vrouwen allemaal op zoek naar een soort vrijheid, een soort rust. 

Felipe Guerrero vertelt een gruwelijk verhaal op een draaglijke manier. Maar de ellende die deze – gedurende de hele film zwijgende – vrouwen hebben meegemaakt, staat op hun gezicht te lezen. Geen subtiliteit kan hun geschiedenis verhullen. Oscuro Animal blijft een film over oorlog, het beest dat jacht maakt op die drie vrouwen.

Over de auteur

Vamba Sherif vluchtte samen met zijn familie uit Liberia naar Syrië en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Na zijn studie rechten …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief