Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Twee nieuwe klinieken zijn in Haïti afgebouwd. Anders dan de reguliere, hermetisch afgesloten gebouwen, zijn dit openluchtklinieken, relatief goedkoop en aangepast aan het Haïtiaanse klimaat. Het open dak en de open ramen zorgen ervoor dat er letterlijk een verfrissende wind kan waaien door het verblijf van de zieken, bericht The New York Times.

Volgens de Haïtiaanse dokter Jean William Pape zorgt een open gebouw met een adequate circulatie van de (warme) lucht ervoor dat het besmettingsrisico afneemt voor het personeel en voor patiënten onderling. Om de kans op besmetting nog verder te verkleinen zijn er openluchtvestibules opgezet buiten de patiëntenkamers waar het personeel patiënten kan onderzoeken.

Of de nieuwe klinieken een succes zullen zijn moet nog blijken. Dr. Pape, die er met de door hem opgezette organisatie Gheskio in is geslaagd om het dodental ten gevolge van cholera in Haïti sterk te doen afnemen, is positief. “Architectuur en gezondheid zijn onafscheidelijk. Een gebouw dat lelijk is, zonder frisse lucht en waardigheid is een plek die mensen zullen mijden. En dat moedigt het ontstaan van epidemieën aan.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief