Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Welke verhalen had je in januari niet mogen missen? De redactie van OneWorld selecteerde voor elk themakanaal een must read.

Een bus vol vluchtelingen? Dat is mensensmokkel
WERELD – De meeste vluchtelingen die Nederland binnenkomen zijn man. De helft komt uit Syrië. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens die OneWorld heeft opgevraagd bij de Koninklijke Marechaussee (Wob). Op basis van deze dataset maakte onze dataredactie een metrokaart van herkomstlanden en overstapstations. 

E-Stone Batteries: 100% groene stroom dankzij antieke accu's
GROEN – Tijd voor eerherstel van de batterij van Thomas Edison (1901). Een Nederlands gezin zou met zestien zonnepanelen en een Edison-batterij ter grootte van een flinke koelkast het hele jaar verzekerd zijn van stroom.  

De wateridealen van Jo Smet
WATER -Het is een clichébeeld waar we behoorlijk moe van worden: de Afrikaanse vrouw met de wateremmer op haar hoofd. Maar helaas nog steeds de realiteit in veel landen. Hoe komt dat? Redacteur Hidde Jansen vroeg het aan Jo Smet, waterdeskundige met 35 jaar ervaring. 

De grote voetafdruk van Bol
BUSINESS – Samen met Rank a Brand leggen we bedrijven langs de duurzame meetlat. Deze maand was Bol aan de beurt. Al hun dozen zijn sinds kort FSC-gecertificeerd, maar verder blijkt Bol zich niet dik te maken om het milieu. 

Deze aardappel gaat de wereld redden
FOOD – Voedselredacteur Emma Meelker viel als een blok voor de Miss Mignonne. Een alleraardigst zoetig aardappeltje dat gedijt op zout water. Met 5 euro per kilo is Miss M nog wel iets te kostbaar om in een stamppot te belanden. 

Beste VN, leer van het verleden om kindhuwelijken te stoppen
LOVE – Ruim 700 miljoen vrouwen wereldwijd zijn getrouwd voor hun 18e. Maar liefst 250 miljoen zelfs voor hun 15e. De VN proberen kindhuwelijken al decennialang terug te dringen. Werken hun programma's? Onze dataredactie zocht het uit. 
 

Juristen en klimaatactivisten, verenigt u!
TOEKOMSTDENKERS –  De wereldverbeteraar van nu hangt zijn spandoek aan de wilgen, pakt zijn wetboek erbij en dagvaardt de staat, schrijft columnist Anne Walraven. 

 

Dít leerden we van Haïti
CRISIS – Nederlandse burgers doneerden in 2010 70 miljoen euro na de aardbeving in Haïti, maar de overheid daar stond wederopbouw in de weg. SHO-voorzitter René Grotenhuis blikt terug.

Nederlandse kinderen zien eigen toekomst zonnig in
RESEARCH – Een kinderpartij oprichten of soldaten een dagje laten spelen in plaats van vechten. Jonge positivo's barsten van de ideeën voor een betere wereld, blijkt uit representatief onderzoek van Kaleidos Research
 

Oprah kiest voor Monsanto
BLOG – Ze vierde deze maand haar 61e verjaardag, maar wat ons betreft was Oprah nog niet jarig. Wat deed die advertentie van biotechgigant Monsanto in haar eigen O magazine?  Onze sterreporter Marten Groen zocht het uit.

 

Lonneke van Genugten

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief