Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Welke verhalen had je in februari niet mogen missen? De redactie van OneWorld selecteerde voor elk themakanaal een must read.

OneWorld-lezer gelukkiger dan gemiddeld
DATA – Bijna 300 OneWorld-lezers begonnen 2015 met het invullen van de Happy Planet Index (HPI). Die meet hoe gelukkig je bent én welke voetafdruk je achterlaat op aarde. OneWorlders scoren gemiddeld een HPI van 59,8. Dat ligt flink hoger dan het Nederlands gemiddelde. Maar het streven van de initiatiefnemers – een HPI van 89 voor heel de wereld – halen we nog lang niet. Bekijk de infographic en ontdek waarom niet. Nog niet meegedaan? Vul de test alsnog in!

Hoeveel olie is er in de Nigerdelta gelekt?
WERELD- De Nigerdelta zit onder de olie. De afgelopen jaren is door talloze lekkages in Shells pijpleidingen zo’n elf miljoen liter olie de natuur in gestroomd. Maar wie op basis van openbare data iets zinnigs wil zeggen over de omvang van het probleem, komt bedrogen uit. OneWorld ging op zoek naar de harde cijfers.

Wil de echte Victoria Koblenko opstaan?
BLOG – Actrice, model, commentator, mensenrechtenactivist, ondernemer en politicologe Victoria Koblenko krijgt in onze rubriek ‘Marten mailt over de sterren’ een hoge waardering voor haar bijdrage aan een betere wereld. Wel vragen we ons af of ze nou meer een activist is of toch een glamourgirl?  

Nepalese zusjes en de biomeststofrevolutie
BUSINESS – Twee stoere Nepalese zussen runnen een familiebedrijf in biomeststof en voedingssupplementen voor buffels, koeien en kippen volgens een eigen, geheim recept. “Uiteraard volledig biologisch afbreekbaar." 

Alles wat je moet weten over de opvolgers van de millenniumdoelen
TOEKOMSTDENKERS – De oude millenniumdoelen werden door een paar oude mannen bedacht in de kelder van het VN-gebouw, zo gaat de legende. Voor de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen ging het anders. Hoe precies? Dat lees je in de explainer.

Ondervoeding? Investeer in vrouwen!
RESEARCH – Afrikaanse kinderen met hongerbuikjes staan op ons netvlies gebrand. Maar niet alle Afrikaanse kinderen zijn ondervoed. Vooral de opleiding van de moeders bepaalt of een kind voldoende te eten krijgt.

Duurzaam drijvend wonen op Schoonschip
WATER – In Amsterdam-Noord verrijst de duurzame wijk Schoonschip, dertig woonboten die zichzelf van voedsel, drinkwater en elektriciteit voorzien. Medebedenker en idealist Thomas Sykora legt uit aan Water-redacteur Hidde Jansen waarom je voor zo'n project wel een volhouder moet zijn.

 

Lonneke van Genugten

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief