Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens de Paus zijn recente reis naar Ecuador, Bolivia en Paraguay, deed hij een publiekelijke uithaal naar globaal kapitalisme. Het hoogtepunt van zijn achtdaagse trip was zijn vurige speech in Santa Cruz (Bolivia), waarin hij een oproep deed voor de erkenning dat ‘verandering nodig is’, niet alleen voor Zuid-Amerika maar voor de hele wereld.

'Realiseren we ons niet, dat er iets mis is in een wereld; waarin er zo veel boeren zijn zonder land, zo veel families zonder thuis, zo veel arbeiders zonder rechten, en zo veel mensen wiens waardigheid niet gerespecteerd wordt?' vroeg hij. Vervolgens sprak hij over de samenhang tussen deze verschillende vormen van uitsluiting, namelijk een globaal systeem dat ‘winst maken zonder oog voor sociale uitsluiting of de vernietiging van de natuur’ aan ons opdringt.

Verslaggevers vroegen Paus Francis afgelopen maandag tijdens zijn terugvlucht naar Rome of de boodschappen die hij in Zuid-Amerika openbaarde vergelijkbaar zijn met zijn toekomstige boodschappen in de VS. Als antwoord noemde hij onbeteugeld kapitalisme ‘stront van de duivel'.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief