Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Voor het uitbreken van de wereldwijde recessie in 2008 haalde Afrika een gemiddelde economische groei van 6 procent. Door de financiële crisis bedroeg die groei vorig jaar nog maar 2,5 procent. Maar dit jaar trekt het groeitempo weer aan, met name in Oost-Afrika.

Afrika autoindustrie
Autoindustrie Zuid-Afrika
Foto: CC

“Het goede nieuws is dat het continent heeft laten zien dat het meer veerkracht heeft”, zei Henri-Bernard Solignac Lecomte, hoofd van de Afrika-afdeling van de Oeso. “Het slechte nieuws is dat ondanks de weer aantrekkende groei, de daling van vorig jaar het voor sommige landen lastig maakt om de armoede in 2015 te halveren.”
 

Schuldenverlichting
Het snelle economische herstel is volgens het rapport te danken aan macro-economische hervormingen van voor de crisis. Daarnaast hielpen schuldenverlichting, leningen van het IMF en de Wereldbank en hulpgelden uit westerse landen de effecten van de wereldwijde crisis te verzachten.

De crisis trof Afrika sowieso minder hard omdat Afrikaanse banken minder vervlochten zijn met het internationale bank- en verzekeringswezen. Afrika werd vooral geraakt door een daling van de grondstofprijzen. Ook namen de bedragen die migranten naar huis sturen af en waren investeerders door de crisis minder happig om geld in Afrika te steken.

Foto bovenaan: Wereldbank

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief