Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nog nooit kreeg ik naar aanleiding van een onderwerp zoveel volgers en ontvolgers. mensen twitterden dat ze #Moekraine waren door mijn live-verslaggeving uit Kiev. 

 

Ikzelf was ook moe, maar vooral van de beelden van brandhaarden en verminkte mensengezichten en gebrek aan duiding. Daarom boekte ik in een vlaag van verstandsverbijstering een ticket naar Kiev. Wat dreef die mensen die daar tachtig dagen lang stonden bij temperaturen waar zelfs de thermometer een verlamming van kreeg?

Nog nooit kreeg ik zoveel volgers en ontvolgers

Waren het inderdaad, zoals de Russische propaganda beweert, nationalistische extremisten? Waren het werkloze burgers die toch niets te doen hadden of bedreigde werknemers die uit het Oosten naar Kiev moesten om in een pro-presidentiële demonstratie mee te lopen op straffe van ontslag? Ik wilde het zelf zien. De mensen die ik zag en sprak – jong en oud, uit het Oosten en Westen – waren vooral gedreven. En die motivatie materialiseerden ze door hun studie, baan of bedrijf op eigen kosten te laten voor wat-ie was en de straat op de gaan.
Een relevante vraag is of de Nederlandse bevolking even veel bevlogenheid zou hebben in het surrealistische geval als hier een wet door de Kamer zou komen die het vreedzaam demonsteren verbood en als de minister-president een corrupte, ongeletterde tsaar zou zijn gebleken. Ik vraag het me af.

Maar ook omdat als Europa staat voor hogere morele democratische waarden dan op dit moment in Oekraïne gelden, Europa op zoek moet naar een structurele manier om die waarden te helpen behalen. En dat vergt lef. Innemen van standpunten en het uitrollen van een actieplan.

Victoria Koblenko in KievVictoria Koblenko was vorige week in Kiev

Foto: Mariëlle van Uitert 

Actieplan
Waarom vindt er plaats wat er plaatsvindt in Oekraïne? Waarom is het van belang dat de wereld een standpunt inneemt in dit conflict? Omdat het het langste conflict is in Europa sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Omdat Oekraïne een buffer vormt tussen de morele waarden van Europa en de waarden van Rusland. Omdat Europa voor groot gedeelte van onze voorziening afhankelijk is van gastoevoer via Oekraïne. 

Mensen twitterden dat ze #Moekraine waren door mijn live-verslag

De mensen die ik sprak op het Maidanplein, misten deze houding. ‘Europa verwerpt wel het geweld, maar staat erbij en kijkt ernaar’ luidde een cartoon waarbij heren met hoed en in driedelig grijs met een wit zakdoekje staan te zwaaien naar burgers die met geïmproviseerd landbouwwerktuig om een betere toekomst staan te vechten.” Oekraïners zelf kwam wel met mogelijke maatregelen die Europa zou kunnen overwegen. Bevriezen van rekeningen van corrupte politici uit Oekraïne. Maar heeft Europa het ervoor over om de belastingcenten die binnenkomen via de bankrekeningen in London, Cyprus en Zwitserland mis te lopen in ruil voor een stabiele staat aan de grens van een monsterstaat?

Do we really care in Europe?  Let’s act upon it. Of spelen we een spel waarbij we door het mondeling veroordelen van wandaden onszelf moreel superieur voelen? Dat zou de treurigste conclusie worden in dit conflict.

Victoria Koblenko (1980) is actrice. Ze is geboren in het deel van de voormalige Sovjet-Unie dat tegenwoordig Oekraïne heet.

Foto: Mariëlle van Uitert

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief