Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“IS is ontstaan uit al-Qaeda in Iraq, wat ontstond door onze invasie.” Obama noemt dit een voorbeeld van onbedoelde consequenties. “En dat is waarom we eerst moeten mikken voordat we schieten.”

 We zullen IS langzaam uit Irak verdrijven

En hoe denkt Obama IS te verslaan? “We hebben een coalitie van 36 landen. We zullen IS langzaam uit Irak verdrijven.” Obama is er zeker van dat dit gaat lukken, maar Syrië, het land waar IS-strijders naar toe zullen vluchten, noemt Obama niet.

Obama maakt zich zorgen over het onderliggende probleem. De situatie van Soennieten over de hele wereld, maar vooral in gebieden als Libië en Jemen. Volgens Obama groeien zij op zonder opleiding, zonder perspectief. “Zij kijken rond en de enige manier om macht en respect te krijgen is om zich aan te sluiten als strijder.” Net zoals in zijn eigen land jongeren hun toevlucht zoeken tot criminele bendes.

Obama wijst op "softe" oplossingen
Daarom wijst Obama niet alleen op counter-terrorisme, maar ook op diplomatie, lokale ontwikkeling en onderwijs: “Factoren die gezien worden als soft, maar die in feite cruciaal zijn voor onze nationale veiligheid.” Obama wijst op de noodzaak om ter plekke investeringen te doen, om te voorkomen dat “we uiteindelijk onze jonge mannen en vrouwen daar naar toe moeten sturen om te vechten of dat er mensen van daar naar hier komen om kwaad te doen.”

Kijk hier het interview van Vice met Obama terug (vanaf minuut 11:42 over IS):

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief